Ennél jobban nem is lehet megsérteni egy franciát.

Egy neves francia séf alaposan felkavarta az állóvizet a magas gasztronómiában, miután azt követelte, hogy az éttermét távolítsák el a Michelin-kalauzból.

Marc Veyrat a La Maison des bois à Manigod neves és sokak által tisztelt séfje és tulajdonosa januárban elvesztette a harmadik csillagát, és ez teljesen kiborította. Mit érdemes tudni a Michelin kalauzról?

Nézzük, mit ír az internet:

A Vörös Könyv a hotelek és éttermek értékeléséhez egy szimbólumrendszert alkalmaz, amely jelöli árkategóriájukat és komfortosságukat. Az éttermeket öt szempont szerint értékelik:

1. Az ételek minősége
2. A sütés, főzés, ízesítés tökéletessége
3. A konyha eredetisége, stílusa
4. Az ár-érték arány
5. A látogatások gyakorisága

A névtelen kritikusok véleményezése alapján (franciául inspectoroknak hívják őket) kap az étterem egy vagy több csillagot. A vizsgálat során csupán az ételeket minősítik, a felszolgálást, a teríték minőségét, a dekorációkat nem veszik figyelembe.

Az inspectorok évente nagyjából 250 éttermet látogatnak meg, kiadványukban a Main Cities-ben Európa 20 országának 43 városában lévő éttermei és szállodái szerepelnek.

• Egy csillaggal minősíti a Vörös Könyv a „kellemes úti kitérőt jelentő, kiváló fogásokkal büszkélkedő” éttermeket.
• Két csillagot kapnak azok a kitűnő éttermek, amelyek miatt érdemes az utazóknak hosszabb kitérőket is tenni.
• Három csillagot adnak azoknak a helyeknek, amelyek meglátogatása külön utazást is megér.

És most vissza Veyrathoz.

Miután januárban elvesztette a harmadik csillagát, több hónapnyi tépelődés után támadást intézett a nagy múlttal rendelkező kalauz ellen. Ebben a kalauz készítőit „amatőrizmussal” és „mélységes hozzá nem értéssel” vádolja.

– Hat hónapon át depresszióval küzdöttem – írja a 69 éves Veyrat a levelében, amelyet a Le Point közölt.

– Hogy merészelitek túszul ejteni egy séf egészségét?

A séf elmeséli a levélben, hogy elment a Michelin párizsi irodájába, hogy megpróbálja megérteni, miért is fokozták le az éttermét, és mint írja, ott döbbent rá a vállalkozás „mélységes inkompetenciájára.”

Ilyesmik készülnek Veyrat éttermében

– Emiatt az egész miatt nagyon aggódom a jövő generációiért – írja Veyrat, aki a védjegyének számító fekete kalapról is ismert.

A férfi szerint a legszörnyűbb az a támadás volt, amely során a Michelin inspektorai azt állították, hogy a szufléban egy angol sajtot, konkrétan cheddart használt, nem pedig a régióra jellemző reblochont, beaufortot vagy tomme-ot.

– Ezzel megsértették a vidékünket, az étterem dolgozói nagyon dühösek voltak! – mondta Veyrat. – Ezt mondani, amikor az étteremben a tojást saját tyúkjaink tojják, a tejet saját teheneink biztosítják, és két kertészünk is van, akik minden reggel kiválogatják a friss zöldséget a kertünkből!

Egy francia séfnek azt mondani, hogy angol sajtot használ francia helyett... hát az erősen Oh la la-kategória.

Veyrat az inspektorokat a gasztronómia manipulátorainak nevezte, és azzal vádolta őket, hogy kereskedelmi célokkal kreálnak az övéhez hasonló konfliktusokat.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a kalauz így is nagyon elismerően nyilatozik Veyratról és étterméről, ahol egy menü borok nélkül 295 euróba, mintegy százezer forintba kerül. Cheddarról és szufléról nincs szó a bejegyzésben, ezt talán a párizsi Michelin-irodában mondták neki.

Veyrat elmondta, hogy mióta azt követelte, hogy vegyék ki a kalauzból, szabadabbnak érzi magát mint valaha, noha a Michelin megtagadta a kérését.

– A csillagokat a Michelin évente osztja ki, és ezek nem a séfek tulajdonát képezik – nyilatkozta a kalauz nemzetközi vezetője, Gwendal Poullennec. – Az olvasók és gasztrofilek kedvéért léteznek, azért, hogy megadjuk nekik a felfedezés lehetőségét.

Nem Veyrat az első, aki nekiment a kalauznak, nemrégiben Marco Pierre White, egy szintén neves séf ugrott neki alaposan a Michelinnek.

Marco Pierre White úgy szúrt oda a Michelin-kalauznak, ahogyan csak ő tud

Marco Pierre White egyszer már visszaadta a Michelin-csillagjait, a brit sztárséf most újra üzent a kalauz szerkesztőinek.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

A világ egyik legegészségesebb itala egy magyar készítmény, és azt adja meg, amire szükséged van

Tréner? Panzió? Kozmetika? Így lehet a kutyád még boldogabb, miközben a te életed is könnyebbé válhat

Tele van a tököd a munkahelyeddel? Mielőtt kilépsz, ezt azért gondold végig

További cikkeink a témában
Egy illat azoknak, akik nem ismerik a félelmet – NOVELLISTA Unique Wood
Hirdetés