A Reyka vodka a jól ismert nagyágyúkhoz képest újszülöttnek számít, de azt senki sem vonhatja kétségbe, hogy már most az elit ligába tartozik. 2011-ben egy rangos nemzetközi versenyen elnyerte az év vodkája címet, és a neves szakportál, a gayot.com is a Top10-be sorolta a céget. Nem kis sikerek ezek, különösen a mai mezőnyben nem, amikor Új-Zélandtól Kanadáig az egész világ beszállt a játékba, hódítanak a különböző ízesítésű termékek, az USA-ban pedig egyre inkább terjednek a szőlőből készült vodkák.
A Reyka azonban nem sokat törődik a trendekkel. Ők a tradicionális utat követik, miszerint a vodka semleges ízű ital, amely gabonából, vagy krumpliból készül. 

A szlogenjük:

Mi Izlandon egyetlen ízesítésű vodkát készítünk, a vodka-ízesítésű vodkát.

Ennek megfelelően az eljáráshoz csupán néhány elem szükséges: egy lepárló, amelyet geotermikus energia működtet, lávakő a szűréshez, víz, valamint jó minőségű búza és árpa. Na, itt van egy apró bökkenő!
Izland ugyanis nem egy paradicsomi vidék, ahol a fáról az ananász hámozva, darabolva és behűtve pottyan az ember szájába. Példának okáért nincsenek fák. Sőt, semmi más sem. A szigeten olyan alacsony a napos órák száma, hogy a fűféléken kívül egyéb növénynek esélye sincs a túlélésre. Az tehát tiszta sor, hogy a búzát és az árpát importálni kell. Innen pedig már könnyű kisakkozni, hogy a többi összetevő adja a Reyka különlegességét. Az ország egyetlen lepárlója igazi kézműves üzem, ahol mindössze öt ember dolgozik a főzőmester irányítása alatt, viszont a lehető legmodernebb technikát alkalmazzák. A magas alkoholtartalmú párlatot egy 4000 éves lávamezőn fekvő forrás vízével higítják.

Ám a legfontosabb, hogy a félkész terméket lávaköveken keresztül szűrik meg. Miközben átcsorog a kő porózus szerkezetén, az ital megkapja azt a puha, selymes ízt, aminek a Reyka vodka frissen szerzett hírnevét köszönheti. A cég évente 400.000 palack vodkát készít, amelynek darabját nagyjából 20 dollárért, azaz 4500-5000 forintért  kaparinthatjuk meg - arab pénzváltója válogatja. Ha sikerrel jártunk, igyunk néhány kupicával a főzőmester egészségére, és harsogjuk együtt büszkén: az Eyjafjallajökul sem pusztíthatja el a borgarnesi Kristmar Ólafsson Reyka-ját!

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Az Asus dobja piacra elsőként az AI-laptopok új generációját

Szaftos húsokért, bomba jó sörökért és lazán elegáns hangulatért ide kell beülnöd

Élvezd az életet! – mondja ez a lány

További cikkeink a témában