Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Ha vodkáról beszélünk, először mindenkinek Oroszország vagy Lengyelország jut eszébe. Ha tovább gondolkodunk, akkor beugrik néhány finn és svéd márka neve. De annyi ideig még senki sem törte a fejét, hogy felmerüljön benne a gondolat: Izlandon is készíthetnek minőségi vodkát. Pedig ez a nagy helyzet!

A Reyka vodka a jól ismert nagyágyúkhoz képest újszülöttnek számít, de azt senki sem vonhatja kétségbe, hogy már most az elit ligába tartozik. 2011-ben egy rangos nemzetközi versenyen elnyerte az év vodkája címet, és a neves szakportál, a gayot.com is a Top10-be sorolta a céget. Nem kis sikerek ezek, különösen a mai mezőnyben nem, amikor Új-Zélandtól Kanadáig az egész világ beszállt a játékba, hódítanak a különböző ízesítésű termékek, az USA-ban pedig egyre inkább terjednek a szőlőből készült vodkák.
A Reyka azonban nem sokat törődik a trendekkel. Ők a tradicionális utat követik, miszerint a vodka semleges ízű ital, amely gabonából, vagy krumpliból készül. 

A szlogenjük:

Mi Izlandon egyetlen ízesítésű vodkát készítünk, a vodka-ízesítésű vodkát.

Ennek megfelelően az eljáráshoz csupán néhány elem szükséges: egy lepárló, amelyet geotermikus energia működtet, lávakő a szűréshez, víz, valamint jó minőségű búza és árpa. Na, itt van egy apró bökkenő!
Izland ugyanis nem egy paradicsomi vidék, ahol a fáról az ananász hámozva, darabolva és behűtve pottyan az ember szájába. Példának okáért nincsenek fák. Sőt, semmi más sem. A szigeten olyan alacsony a napos órák száma, hogy a fűféléken kívül egyéb növénynek esélye sincs a túlélésre. Az tehát tiszta sor, hogy a búzát és az árpát importálni kell. Innen pedig már könnyű kisakkozni, hogy a többi összetevő adja a Reyka különlegességét. Az ország egyetlen lepárlója igazi kézműves üzem, ahol mindössze öt ember dolgozik a főzőmester irányítása alatt, viszont a lehető legmodernebb technikát alkalmazzák. A magas alkoholtartalmú párlatot egy 4000 éves lávamezőn fekvő forrás vízével higítják.

Ám a legfontosabb, hogy a félkész terméket lávaköveken keresztül szűrik meg. Miközben átcsorog a kő porózus szerkezetén, az ital megkapja azt a puha, selymes ízt, aminek a Reyka vodka frissen szerzett hírnevét köszönheti. A cég évente 400.000 palack vodkát készít, amelynek darabját nagyjából 20 dollárért, azaz 4500-5000 forintért  kaparinthatjuk meg - arab pénzváltója válogatja. Ha sikerrel jártunk, igyunk néhány kupicával a főzőmester egészségére, és harsogjuk együtt büszkén: az Eyjafjallajökul sem pusztíthatja el a borgarnesi Kristmar Ólafsson Reyka-ját!

Player Autószalon

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.