Több mint háromszor körbeérné a Földet a Golden Gate főkábeleihez felhasznált horganyzott acélhuzalok hossza. A főkábel keresztmetszete pedig lenyűgözően néz ki.

Tudjuk, hogy a San Franciscó-i Golden Gate híd építése műszaki-szervezési csoda volt a maga idejében, illetve nemcsak akkor, mert még ma is csodájára járunk. Ehhez elég megnézni a híd déli oldalán látható 93 centi átmérőjű kábel-keresztmetszetet, ami feltárja a kábelt alkotó 27 572 huzalszálat.

A San Francisco-félsziget északi csúcsán lévő híd az 1937-es átadástól számítva 27 éven át (a New York-i Verrazano-Narrows híd átadásáig) a világ leghosszabb függőhídjának számított az 1200 méteres függőhíd-főtávjával.

A Golden Gate teljes hossza támpillértől támpillérig 2737 méter, a vízszint feletti átlagos magassága 67 méter, míg a tornyai 227 méterrel emelkednek a vízszint fölé. A két főkábel a két torony felett halad át, a végeit betonba rögzítették. A főkábelek gyártásához felhasznált horganyzott acélhuzal teljes hossza több mint 128 ezer kilométer.

(Fotók: GettyImages)

Ez is érdekelhet:

A lehetetlen megépítése: Golden Gate híd

A szorosban gyakoriak az erős szelek, a sűrű köd és a földrengések. Mégis sikerült.

És ezt olvastad már?
Idén is eljön a karácsony, de semmi pánik, mutatjuk a tuti tippeket!
További cikkeink a témában