Pezsgőfürdő a szabadban, kütyük, LED-ek és fúvókák nélkül, egy kádban, amit télen felfűthetsz, és amiben nyáron hűsölhetsz.

Láttunk már úszó szaunát, meg a slow living sok más eszközét, nemrég pedig Kanadában álltak elő egy minimalista koncepcióval. A szinte bárhol elhelyezhető 2,3 méter hosszú és 94 centi széles szabadtéri pezsgőfürdőt magadnak kell felfűtened, utána viszont annál kellemesebb élmény lesz elheverni a természetben.

A Goodland szaunáját a japán fürdőkultúra ihlette, plusz a felismerés, hogy a természettel való kapcsolódásra viszont nem csak Japánban van igény. Az elméletet bizonyítja, hogy a cég villámrajtot vett: rögtön az indulása utáni hónapokban több száz kádat szállított le szerte Észak-Amerikában, holott az első évben csak néhány tucat vevőre számított.

Bejött tehát a kültéri fatüzelésű pezsgőfürdő: mutatós, lehetőséget nyújt egy pillanatnyi megállásra, összeköt a természettel, és maga is jórészt természetes anyagokból áll.

Craig Pearce, az alapító bútorkészítő és formatervező más hasonló termékekben is gondolkozik: egész sorozatot tervez a mindennapi rituálékat és a szabadban való lelassulást segítő eszközökből.

„Izgalmas látni a Goodland növekedését – mondja Craig. – Két éve még csak egy ötlet volt, azóta viszont megvalósult, és elsöprő fogadtatást kapott.

Sokan állítják, hogy nemcsak egy kádat vásároltak, de az életük is megváltozott. Mintha egy fürdőfanatikusokból álló közösséget építenénk.

Izgalmas idők ezek a számunkra, és nem kevés kihívást jelentenek, de mosolyogva tesszük bele a rengeteg melót, mert imádjuk csinálni.”

Hivatalos nevén Wood Burning Hot Tub-nak hívják a kültéri fürdőt, ami a készítői szerint szöges ellentétben áll más pezsgőfüdőkkel, amelyek nem újrahasznosítható anyagokból készülnek, és egy csomó kütyüre – LED-ekre, hangos fúvókákra, és a tisztán tartást segítő kemikáliákra – koncentrálnak.

A Goodland kádja teljes egészében újrahasznosítható anyagokból – alumíniumból, nyugati vörös cédrusból és tölgyből – készül, kanadai kézműves munkával. Értelemszerűen a hideg idő beköszöntével is élvezhető onnan a természet, nyáron pedig éppen hűsölni lehet benne.

Ahogy Craig is említette, más hasonló, „lassulást ünneplő” eszközökben is gondolkodik, így egy komótos reggeli kávészertartáshoz vagy a digitális eszközökről való leváláshoz szükséges kellékekről.

Analóg élményt kínál egy olyan korban, amikor a technológia gyakorlatilag mindenhol jelen van.

Alapvetés számukra az átgondolt tervezés, a minőségi anyagokból építkező minimalista dizájn, ami az ember és hely közti harmóniát segíti. A termékeik ürügyet adnak arra, hogy tartsunk egy kis szünetet, és foglalkozzuk a bennünket körülvevő világgal.

(Forrás, fotók: Goodland) 

Ez is érdekelhet:

A tengeren úszó szaunánál menőbbet nehéz lesz idénre kitalálni

Csillagokat nézni, tüzet körülülni is lehet a tengeren úszó szaunában, ami máris elég magasra tette a menőséglécet.

És ezt olvastad már?
Idén is eljön a karácsony, de semmi pánik, mutatjuk a tuti tippeket!
További cikkeink a témában