A Metaxa elfoglalta méltó helyét a koktélok világában.

A cukorszirupos, mini esernyős kliséket maga mögött hagyva jó ideje Budapestet is a kifinomult koktélok élvonalában találjuk. Ebben a szcénában rengeteg izgalmas dolog történik és most újabb lépcsőfokhoz érkezett a hazai bártender kultúra: a Metaxa zászlóshajója, a tizenkét csillagos prémium párlat lett a gyártó által meghirdetett koktélverseny bázisitala.

Erre a stabil alapra építették a pályázók az ízeket, de fontos volt a görög kultúrához, élményekhez való kötődés, a sztori és a végeredmény összképe is. Komplex követelmények, akárcsak az italok alapját képező Metaxa 12*.

Az Égei-tenger délnyugati részén található Számosz szigetén muskotályborok és borpárlatok keverékéből készülő, tucatnyi éven át fahordókban párolt italkülönlegesség feladja a leckét annak, aki úgy szeretne hozzáadni, hogy a páratlanul összetett jellegét megőrizze. A verseny bírái között Mautner Zsófia független ízszakértő és Ódor András, valamint Metzger László kaptak helyet, akik maguk is szaktekintélyek a bartenderek világában. Metzger László maga ugyan nem versenyzik, de előszeretettel fürkészi a koktélok fejlődését, ahol szerinte a Metaxa bizony előkelőbb pozícióra érdemes.
Ódor András szerint szintén van még mit tanulnunk a Metaxa méltó helyéről a bárpultokon, szerencsére ez most fordulni látszik. András korábban személyesen is megismerkedett Metaxa karizmatikus ízmesterével, Costas Raptisszal, akit csak Mesterként ismer a szakma. Tőle tudta meg, hogy a Metaxa prémiumkategóriás italai milyen alaposan kidolgozott technológiával, gondos figyelemmel és profizmussal készülnek.

A korábbi elődöntő alapján versenyben maradt italalkotások a Levante étterem bárjában készültek el, ahol az italokért nem más felel, mint Staszkiv Gergely, aki maga is egy koktél világverseny magyar győztese.
Az októberben megnyitott Levante koktél és mezze bár szokatlan kollaborációja, hogy mezze (a közel-keleti előételek sokasága, amit főételként is szokás fogyasztani) és a hozzá párosított koktélok kombinációit kínálja. 

A verseny döntősei személyes ihletük szerint próbálták ötvözni a Metaxa bonyolult ízvilágát, főként görögös jellegű ízkombinációkkal.
A Metaxához ugyanis szabadon lehetett összetevőket hozzáadni, az egyensúlyt pedig nehéz megőrizni egy ilyen gondosan kidolgozott italkülönlegességnél. Volt itt folyékony formába öntött tzatziki kísérlet, amely közel sem annyira bizarr, mint amilyennek elsőre hangzik, akadt málnás frissesség, ami kesernyésen visszafogott, kardamomos szilva kombó, rozmaringos sóval lecsendesített fügecsatni szirupos ital is, de a győztes Csóka Richárd “Four Seasons” nevű koktélja lett.
A győri bártender “Four Seasons” fantázianevű kreációja ravaszul ötvözi a Metaxa citrusos és csokoládés ízét a kávé ízjegyeivel, egyensúlyba hozva a portugieserrel és a facsart citromlével, valamint - ami talán még fontosabb -, a sóval segíti egyenként is értelmezni azokat. A bírók egyetértettek abban, hogy a Metaxa 12* komplexitásának megőrzése a legnagyobb kihívás a koktél elkészítésekor, hiszen egy ilyen összetett harmóniát bizony könnyen feszessé tehet egy karakteres összetevő, de Csóka Richárd receptje kiválóan oldotta meg a feladatot, nem elvett, hanem hozzáadott a Metaxa szofisztikált ízéhez. Ha szerencsénk van, a jövőben nem csak Győrben kóstolhatjuk meg ezt a mesterien komponált ízharmóniát.

A cikk elkészítésében együttműködő partnerünk volt a Roust Hungary.

És ezt olvastad már?
Bizarrul nézett ki a világ legnagyobb iratszekrénye