Vitaminok, ásványi anyagok, fehérje, szénhidrát, mind egyetlen mutatós tálban, gondosan összeválogatva, frissen – ezt kapod a Greenhabitben, hozzá kedves kiszolgálást és nyugis környezetet. Elemózsiateszt az egészségtudatosság jegyében.
Dörömbölhet bárhogyan az infláció, járhat bármilyen kötéltáncot a forint, Budapesten szerencsére folyamatosan nyílnak új, ígéretes éttermek. Ebben a helyzetben csak az lehet igazán nyerő, aki nagyon odateszi magát, erős dizájnnal rukkol elő, vagy valami újat, előremutatót hoz. Az utóbbira tökéletes példa a mindössze másféle hete megnyílt, health kitchenben utazó Greenhabit.
Az Allee oldalában nyílt egység már azzal szerez egy jó pontot, hogy az épület külső szárnyában van, így sokkal könnyebben megközelíthető a felső szinti étkezőknél, és velük ellentétben egyáltalán nincs jelen a nyomasztó tömegétkeztetés hangulat. A teraszt az októberi ködszitálásban elengedtük, de már pusztán az üveg mellé telepedni is teljesen más érzés, mint hordában tömni magunkat odafent, ahol furcsán keverednek a fél világ konyháinak illatai, meg maga a fél világ.
A Greenhabit természetes fénnyel, nyugis, földszínekben pompázó belső térrel vár, meg halk zenével, ami nem öli meg a beszélgetést, de mindenekelőtt az „egészséges hedonizmus” és „a választás szabadsága” ígéretével.
Jól tettük hát, hogy ide szerveztünk tehát egy kóstolóval egybekötött szerkesztőségi meetinget: beszélgetni, ötletelni, kóstolni és gondolkozni is tudtunk. Még szintén a jó kezdet része a zöldségektől roskadozó látványpult, és az áttekinthető, okosan szerkesztett étlap is. Ennek tartalma változik még, részben a nyitást követő finomhangolás eredményeként, részben mert a friss, helyi alapanyagok szezonálisak. És ezzel meg is érkeztünk a Greenhabit küldetéséhez.
Nem gondolnánk, hogy az egészséges étkezés fontosságáról különösebben magyarázni kellene, viszont a műfaj gyakorlása igényel egy erősebb nekirugaszkodást. De nem itt: a hely egyik nagy előnye, hogy nem kell babrálni a sokféle alapanyag, értékes táplálékforrás begyűjtésével, összeállításával és elrendezgetésével, ezt mind megkapod készen. A te feladatod a puszta összeállítás:
a koncepció értelmében plate-ek, bowlok és flatbreadek variálásával mindent eljuttathatsz a szervezetedbe, amire csak szüksége van.
Ez a módszer szabad kezet ad a változatossághoz, de van annyira kötött, hogy ne vessz el teljesen a választási lehetőségekben. Döntésképtelen tesztelőként megerősíthetem a koncepció működőképességét, az étlapon futott gyors oda-vissza kör után már ki is választottam a tételeket.
A konyha 90 százalékban hazai alapanyagokkal dolgozik, olyannyira igyekeznek mindent helyben beszerezni, hogy a kenyér egyenesen a szomszédos pékségből jön, az étlap pedig a szezonális zöldségekre épül, de a gerincét a fehérjeforrások – köztük vegetáriánus verziók – adják, amik többnyire faszenes kemencéből kerülnek a tányérra.
Vegán vagy? Glutén- és laktózérzékeny? És még a cukrot is gyűlölöd? Itt akkor is jóllakhatsz. De mondunk merészebbet: még akkor is, ha húsimádó vagy.
Szóval éppen ideális beülni a hosszú asztalok egyikéhez egy nagy társasággal, választani, aztán élvezni az egészséges étrend és a gyorséttermek sebességének szerencsés találkozását. Hanem azért a fogásokról is beszéljünk végre!
Házi készítésű falafelt falhatsz, választhatsz tofut, ázsiai sertésszűz érméket, csirkés és halas opciókat. A fogások kovászos kenyérrel és salátakeverékkel érkeznek, de ezeket a saját ízlésedhez alakíthatod feltétekkel (side-okkal). A fogásokban egyensúlyba kerül a fehérje-saláta-köret trió. A saláta esetében a küldetés része új megvilágításba helyezni azt, fűszerekkel, változatosan készített édesburgonyával, quinoás sárgarépával vagy akár céklás hummusszal tálalva.
Olyan fogásokat találsz, mint a sütőtökös beluga lencse bowl sültpaprika mártásos muhamara csirkével, de nekünk a faszénen sütött csirkecombfilé mogyorómártással, mogyoróval és korianderrel jött be nagyon. Egyöntetű volt az édesburgonyás alappal készülő flatbread sikere, ami laktató étel gluténérzékeny embertársainknak is. A saláta az én ízlésemnek kicsit túl olajos volt, rajtam kívül viszont mindenki dicsérte, amiért nem száraz. Nekik jólesett, én meg tunkolhattam egy kicsit a kovászolt kenyérrel, win-win.
A rántott húson, sült krumplin nevelt srácok kicsit hiányolták a sót, az erősebb ízeket, de a lányoknak, meg a szofisztikáltabb fiúknak nagyon bejött az ízvilág. Na most akkor kiben van a hiba? Hát lehet tanulni, meg szofisztikálódni, a srácok pl. rendelhetnek húsokat, és színezhetik kicsit a táplálkozásról eddig kialakított képüket.
Hasonló újító szellemben készültek a desszertek is: a fahéjas-szilvás, cukormentes tápiókapuding és a sütőtökös brownie kicsit megosztó volt. A tápióka íze önmagában nem túl markáns (eufemizmus, példamondat), de a fahéjas-szilvás feltét segített a dolgon. A brownie zseniális volt, viszont a sütőtökkel elsőre furcsán hatott: egyrészt úgy nézett ki, mint egy gyerekzsúrból visszamaradt burkolt fenyegetés, másrészt a sütőtök kemény volt, a brownie puha, így a szájüregben szinkronba kellett hozni a két eltérő állagú ételt. Végül csak megbarátkoztunk, sőt egy valódi gluténérzékeny tesztalanynak is adtunk egy küblivel, aki még a desszert elfogyasztása után is mosolygott, majd szűkszavúan, de őszintén annyit mondott:
„Fincsi volt.”
Ha ez nem volna elég, ettől a héttől már leves is van, igazi őszi sütőtök leves, tehát érdemes folyamatosan visszatérni, ránézni az étlapra, mert nemcsak tavaszi/nyári menü lesz, de közben folyamatos apróbb változások is. Ahogy a jövő földrajzilag is nyitott: nem kizárt, hogy az Allee után máshol is felbukkanjon a Greenhabit.
Egyelőre azonban gyűjtik a visszajelzéseket, amelyek első hullámában főleg pozitívak, elsősorban a jó ár/érték arányt kiemelők érkeztek, jogosan, amennyiben már háromezer forint alatt jól lehet itt lakni.
Végül nem beszéltünk még az italokról, pedig hogyne volnának azok is! A házi készítésű hibiszkusz-menta-lime tea például cold brew eljárással készül, ami azt jelenti, hogy 12-24 órán keresztül áztatják a hibiszkuszt a teához, ami természetesen szintén cukormentes.
Plusz pont a Fritz kóla, a munkanap végén beülve pedig kézműves söröket és borokat is találsz. Adott a határozott koncepció, a fiatal, készséges csapat, meg a nyitottság a kritikákra, a változtatás képessége, úgyhogy menj, kóstolj, beszélgess a csapattal, tedd szokásoddá az egészséges étkezést, légy nyitott és kísérletezz. Ha meg szuperóvatos vagy, böngészd kicsit az étterem Instagram vagy Facebook oldalát, mielőtt beugranál.
(Fotók: Player.hu / Greenhabit)
Ez is érdekelhet: