Sajttal, piteben, baconnel, magában – a grillezett füge minden formájában finom és tápláló, ráadásul egy csomó kertben megterem csak úgy. Mármint grillezés nélkül, de azt megoldod.

Nos, igen: a hagyományos somogyi étkezésnek biztosan nem volt alapeleme a füge, ellenben a déligyümölcs egy ideje – néhány gyengébb év kivételével – szépen terem a Balatontól délre. (Meg nyilván bárhol, ahol elég sokat süt a nap.)

Idén úgyszólván uralja a tájat: amelyik kertben van fügefa, roskadozik a terméstől: körte nagyságú, szaftos, édes fügék lógnak rekeszszámra az ágakról. Szabályosan versenyezni kell a darazsakkal, hogy ki eszi meg előbb a sok fügét.

De mielőtt csak úgy habzsolnánk, vagy biztonsági taktikával a lekvárfőzés felé lavíroznánk, van más ajánlat is: a grillezett füge.

Dúsan termő füge belső Somogyban

A grillezett füge pofonegyszerű valami: meg kell grillezni a fügét. Az eredménye egy még édesebb, szaftosabb gyümölcs lesz, az állaga, textúrája a sült almáét idézi, a lekvárszerű képződmény mutatósabb, a kevésbé érett példányok is ízesek, fogyaszthatóak lesznek, ami komoly versenyelőny a darazsakkal szemben.

Még grillezés előtt
Eheted csak úgy – miért is ne –, de nagyon jól áll neki a sajt. Számos receptet találni, melyek közt a grillezett füge mascarponéval az egyik favorit, de kecskesajtos, camembert-es receptet is találsz, sőt mi sima macisajttal próbáltuk, és úgy is nagyon adta magát.

Magában enni képtelenség már, legyen bármilyen édes is, ellenben rizskoch-hoz, lekvár helyett pont kapóra jön. De csináltuk almáspite helyett fügéspitét is.

Almás pite helyett fügéspite
A grillezett füge kiváló alapanyag egy sereg ételhez

Van baconos és sonkába csavart változat, nagyon szabadon variálható az egyéni ízlés mentén, és a profi receptek listája is hosszas. Kell is variálni, mert a termés olyan bőséges, hogy pár nap után a fülünkön is fügelé csorog ki, miközben kínunkban rákeresünk a „fügemérgezés” kifejezésre. Nincs ilyen, helyette

a fügének gyulladáscsökkentő, emésztést segítő (gyengébb gyomrúaknál hashajtó) hatása van, és sok szénhidrátot tartalmaz. Állítólag a levelei hatékonyak a cukorbetegség kezelésében, de ezt nem próbáltuk.

Az eperfafélék családjába tartozó faj termése (ami áltermés, de ez a végeredmény szempontjából mindegy) rengeteg káliumot, sok kalciumot és foszfort tartalmaz, A-vitaminból is sok van benne, de jut vele a szervezetedbe némi C-, valamint B1-, B2- és B3-vitamin is.

Állítólag ehető a levele is

A füge egyike a mind gyakoribb és intenzívebb hőhullámok pozitív hozadékainak, árnyékot is ad, táplálékot is, és mint láttuk, rendkívül sokrétűen fogyasztható. Éljünk hát vele kreatívan, ki tudja, a következő nyáron talán még egy fokkal feljebb kapcsolunk, és a nekilátunk fügepálinkát készíteni.

Ez is érdekelhet:

Gondoljuk át végre a nagyszüleinktől kapott gasztronómiai örökséget

Ez nem lesz túl hálás téma, de az igazán érzékeny pontok vakarása ritkán ébreszt hálát az emberben.

Mátyás királytól a Michelin-csillagokig

Mátyás király uralkodásáig vezette vissza a magyar konyhát a Chef's Pencil szaklap, ami Budapestet „Európa egyik legizgalmasabb gasztro úticéljának” nevezte.

És ezt olvastad már?
Margaritával ünnepelnénk az állatok világnapját