A Vatikán a szentév fagyijával akar kiharapni egy szeletet a dubaji őrület tortájából.

A pisztáciás-tésztás csoki nem lassít, most már nemcsak csoki formájában van jelen a világban, hanem gyakorlatilag bármibe és bármire is bele- és ráteszik a ropogós, édes masszát. A sokadik bőrt húzzák le a pisztáciáról, és már nem kizárólag a cukrászdák, hanem az élelmiszerláncok is, lassan mindenben lesz a kadayif tésztás krémből.

A dubaji csoki az új WC-papír

Megjelent a Lidlben is, de siess, mert hamarosan azt mondják: Vége van, Kicsi!

Mint minden, ez a trend is le fog csengeni, de egyelőre aligha forog veszélyben a pünkösdi királysága. Mindenesetre a Vatikán az év fagyijával igyekszik részesülni a figyelemből. A marketing a következő:

Halleluja névre keresztelték a 2025-ös jubileumi szentév hivatalos kézműves fagylaltját, amely egy szicíliai cukrászmester kreációja, és a zarándokok márciustól a Szent Péter térnél is megkóstolhatják.

A szentfagyi alapját a gianduja, vagyis a pörkölt törökmogyoró és a csokoládé adja. Az 1800-as évek elején Torinóban csináltak először ilyen homogén csokoládékeveréket, melyhez harmincszázalékos mogyorópasztát kevertek.

A Halleluja fagyival Vincenzo Squatrito, a Messina mellett található, kétezer lakosú Olivieri település fagylaltmestere állt elő, majd elnyerte a Riminiben tartott nemzetközi kézműves fagylalt-, cukrász- és pékipari kiállítás első díját a kézműves fagylaltok kategóriájában.

Pedig láthatjuk, nem találta fel a meleg vizet, hiszen egy létező termékkel állt elő, amire olvasztott egy kis magas kakaótartalmú étcsokoládét.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Pinolo Gelato (@pinologelato) által megosztott bejegyzés

A fagyi már átszakította az olasz határt, olyannyira, hogy nálunk is megjelent a Halleluja névre kereszttelt mogyorós csoki, így aztán nekünk is meg kellett kóstolni – a szegedi Delimo Kézműves Cukrászdában teszteltük az év fagyiját. A szentszék közleménye szerint Európa több mint kétszázötven városában árulják hivatalosan is a Halleluját, és a kontinens különböző részein a fagylaltmesterek helyi termékekkel is gazdagíthatják az édesség eredeti változatát.

A Delimo semmit nem cifrázott rajta, itt a klasszikus gianduját adták, keserűcsokival alaposan meglocsolva.

A fagyi selymes volt, a mogyoróarányt ízlésesen eltalálták, se tömény, se gejl nem volt, az étcsokidarabok pedig biztosították a roppanósságot, valamint az édesség-keserűség harmóniáját.

Mivel nem egy fotógén darab, itt van egy íncsiklandóbb kép az amúgy tényleg finom fagyiról:

Közel sem olyan újító, innovatív, mint a dubaji pisztáciamágia, összességében viszont egy finomabb, letisztultabb ízvilágról beszélhetünk. De valószínűleg épp ezért nem is fog akkorát futni, mint a tömény keleti találmány.

Ez is érdekelhet:

Megkóstoltuk a Bindzsi-szeletet: hatalmas felhajtás, semmi íz

Az év marketinghúzása a hódmezővásárhelyi Sarokház Cukrászdáé, amely azonnal felült a Majka gerjesztette hullámra és egy ország ismerte meg a Bindzsisztán-szeletet.

Budapest új őrülete az indiai gyorskaja, mától extra újdonsággal

Mától kapható a naan és a pizza szerelemgyermeke, a naanza az Indigo Expressben. Megkóstoltuk, és az „indiai gyorsétterem” jelzős szerkezet mögé néztünk kicsit.

(Fotó: a szerző)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

A futás nem csak a rekortánpályán kezdődik! – Íme az NN Ultrabalaton két magyar ultrafutójának edzéstippjei

Annyi követője van ennek a lánynak, hogy azzal választást nyerhetne

Laurának elszavalnánk a kedvenc szerelmes versünket

További cikkeink a témában
Minden héten jobbat akar csinálni – Interjú Sváby Andrással
Hirdetés