Forró termálvizet találtak három kilométer mélységben.

A GeoTief Wien projekt keretében a bécsi energiaszolgáltató, a Wien Energie és partnerei 2016 óta vizsgálják az osztrák főváros alatti talaj rétegeit és szerkezetét. Ennek eredményeként elkészült a Bécs alatti kőzetrétegek pontos 3D-s modellje.

Kiderült, hogy háromezer méteres mélységben, az úgynevezett Aderklaaer Konglomerátum óriási potenciált rejt 100 Celsius-fok körüli hőmérsékletű termálvíz formájában.

A 3D-s modell elkészítéséhez először a szénhidrogénipar állományadatait elemezték és értékelték. Ezután – Ausztriában először – 3D-s szeizmikus méréseket végeztek.

175 négyzetkilométeres területen 16 ezer vezeték nélküli érzékelőt helyeztek ki, amelyek speciális járművekkel keltett rezgéshullámok szeizmikus visszaverődését rögzítették. Ezután 50 terrabájtnyi adatot elemeztek és vetettek össze a szénhidrogéniparból származó állományadatokkal.

Ha sikerül kiaknázni a mélyben felfedezett termálvízvagyont, Bécs hőellátása 2040-re teljesen klímasemlegessé válhat.

A cél, hogy addigra a város hőszükségletének 56 százalékát távhő, a fennmaradó részt pedig hőszivattyúk segítségével fedezzék. A távhő klímasemlegessé válásában a hulladékégetés és a hulladékhő hasznosítása mellett a geotermiának szánnak központi szerepet.

Ha a felszínen Donaustadtól Simmeringig tartó terület alatt rejlő magas hőmérsékletű vizet sikeresen fel tudják használni a megújuló energián alapuló távhő előállításához, az akár 120 megawatt termikus teljesítményt is jelenthet.

Bécs célja, hogy 2030-ra 125 ezer háztartást láthasson el a földhőből származó távhővel.

Mivel a geotermikus erőmű megépítése előtt szeretnék minimalizálni a kockázatokat, 2022 tavaszáig alaposan felmérik a terület tulajdonságait. Megvizsgálják az Aderklaaer Konglomertátum kőzeteit, azok vízáteresztő képességét, valamint a termálvíz kémiai összetételét is.

Ez is érdekelhet:

(Forrás: Bécs Város Külképviseleti Irodája, grafika: Wien Energie/APA. A nyitókép illusztráció.)

És ezt olvastad már?
Ezek a világ legrosszabb ajándékai, amiket karácsonyra adhatsz
.