Vajon milyen íze lehet annak a hamburgernek, melyet már nem gondos emberi kezek, hanem teljesen érzéketlen robotkarok készítenek el? Talán nemsoká megtudjuk.

San Franciscóban tevékenykedik a Momentum Machines nevezetű, robottechnológiával foglalkozó cég, mely azon munkálkodik, hogy a robotoknak ne csak az autóiparban és az elektronikában, hanem akár a vendéglátásban is hasznukat lehessen venni. A vállalat célja nem más, mint egy olyan gyorsétterem-hálózat megnyitása, melynek üzleteiben az emberi alkalmazottaknak maximum annyi szerepük lesz, hogy megtöltsék alapanyagokkal a robotok tárolóedényeit.

A Momentum Machines már el is készítette a teljesen automatikus működésű hamburgergyártó robot első prototípusát, mely mindössze 2,5 négyzetméternyi felületet igényel, és a fejlesztők szerint sokkal pontosabb és kiegyensúlyozottabb munkát végez, mint az éttermek emberi személyzete. A vendégeknek ezenkívül lehetősége nyílik arra, hogy egy intuitív felhasználói felületen megadják, pontosan milyen hamburgert (húsmennyiség, paradicsom, sajt, ketchup stb.) szeretnének elfogyasztani.

A high-tech robot óránként akár 350 darab hamburgert is elő tud állítani, és az üzemeltetése a gyártó szerint jelentősen olcsóbb, mint az az összeg, amit ezért a munkáért az emberi alkalmazottaknak kellene kifizetni, bár a javítási költségekről és a szervizintervallumról egyelőre nem tudni.

Tovább:
Budapest kézművessör-lelőhelyeihez
Férfias karácsonyi mellékletünkhöz
A legfrissebb Player-cikkekhez

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Trükkök, ha beütne a kajakóma a karácsonyi zabálástól

Clarissa kedvéért még 23-án is hajlandók vagyunk sorban állni

Így jutottunk a nyugati minimalizmustól az eklektikus ezredfordulón át az okosotthonokig – 20 éves a MaxCity, Kovács Zsófival beszélgettünk

További cikkeink a témában