Itt a dopamine dressing trend: élénk színű ruhákkal és kiegészítőkkel védekezni a végeláthatatlan nyomasztások ellen. Pláne télen!

Hosszú, sötét, hideg napok, odakint szürkeség, latyak, év végi fáradtság, év eleji sivárság – a telet senkinek sem kell bemutatni. Nem árt viszont védekezni ellene valahogy, amire sokféle módszer van, és mind közül az egyik legegyszerűbb néhány színes kiegészítővel variálni a ruhatárunkat, ezzel feldobva a hangulatunkat. Mert minden színnek van jelentése, és a kedélyállapotunkra is hat.

A dopamine dressing trend, vagyis az élénk színű ruhák és kiegészítők népszerűsége 2021 és 22 válasza a pandémia, majd a minden más okozta végeláthatatlan búskomorságára.

A színekkel és azok viselésével együtt járó jó érzés dopamint, vagyis boldogsághormont termel az agyban, amelynek számos testi és lelki pozitív hatása van. Ezeket tapasztalhatjuk meg az alábbi három magyar tervező darabjaival.

Egyedi, színpompás és időtálló: Vengru

A Vengru bőrtáskái és kiegészítői is az egyediségről és az egyéniségről szólnak. Szögi-Csomány Boglárka és Faragó Tamás tervező párosa nem az aktuális trendekre és szezonokra alapoz, hanem a tényleges vevői igényekre.

Bogi és Tamás

Koncepciójuk fókuszában a variálhatóság, és az egyéni ötletek megvalósítása áll:

vásárlóik egy 3D-s tervezőprogram segítségével saját maguk tervezhetik meg és alakíthatják stílusokra az alapdarabokat, amelyek egymással és az új kollekció statement darabjaival is jól variálhatóak.

Bogi és Tamás minden egyes kollekciójában bátran és játékosan kísérleteznek a geometriai formákkal és a színkombinációkkal, ettől kapnak munkáik jól felismerhető, egyedi karaktert.

„A Vengru bőrtáska és kiegészítő márkánk fókuszában az egyediséget kedvelő vevők igénye és kreativitása áll. Számukra az a legfontosabb, hogy a megrendelőink minőségi, örökértékű darabokat és egyedit alkossanak” – mondta Tamás, majd Bogi megjegyezte: „Minden egyes darab minőségi olasz bőrből készült, magyar bőrdíszműves szakemberek keze munkája, kis szériában készített bőr termék”.

Vidámság a hétköznapokban: Pleasure is pretty

Kovács Adri, a Pleasure is pretty tervezője a 80-as és 90-es évek popkultúrájából merít ihletet. A márkával nem követ semmilyen trendet vagy elvárást, itt az egyediség és ennek bátor felvállalása az egyetlen szabály. A tervező fő mozgatórugója a színekkel való játék, ami minden egyes darabban benne van. Adri kezei között a szabási hulladékból mentett anyagok is új életre kelnek hogy övtáskák, felsők és kesztyűk formájában szülessenek újjá.

„Belőlem mindig más érzést hoz elő egy-egy szín, attól függően, mikor, hogyan és mivel kombinálom. A színes öltözködés felszabadító. Időről időre vannak sláger párosítások, az elmúlt hónapokban gyakran előkerül a pink-türkiz-napsárga trió. Tervezéskor egymás mellé rakom az anyagokat, kellékeket, általában több variációt is kipróbálok és amelyik a leginkább izgalmasnak tűnik számomra, az lesz a nyerő. Ez mindig intuitívan működik nálam” – mesélt Adri a tervezési folyamatról.

„Élénk, élettel teli”: IKIIKI

Fotó: Mohai Balázs

Horányi Kinga igazi úttörő az ötvösművészet területén. Káprázatos színű és textúrájú alkotásai nemesfém haböntéses technológiával készülnek. Kinga a fémhab formai sajátosságát különböző felületkezeléssel és festéssel hangsúlyozza ki, érzékeltetve a felszín és a járatok mélységeinek kontrasztját.

IKIIKI fülbevalók:

 

Az IKIIKI ékszerek vidám hangulatát és színpompásságát különböző színű festékek felvitele és visszacsiszolása, majd ezeknek szükségszerű megismétlése adja. „Alapvetően ösztönösen nyúlok a színekhez. Többségében hideg színeket használok, amiket egy-két flour árnyalattal és meleg tónussal fűszerezek. Az egyetemi évek alatt találkoztam az alumínium habbal, amit önmagában is nagyon izgalmas struktúrának találtam, de rögtön úgy éreztem, hogy színekkel megtöltve komplex összhatást tudnék létrehozni az ékszerekben. Mindig is vonzott a monokróm világ, a sokszínű ékszerkollekció mellett az utóbbi időben egy letisztultabb vonallal is kísérletezem, ami a drágakövek színeire épül” – vallja a tervező, akinél maga a márkanév is színekhez kapcsolódik, amennyiben „az ikiiki egy japán szó, aminek jelentése élénk, élettel teli”.

Ez is érdekelhet:

Hegyekben álló üveghulladékot talált, többféle módszert is kidolgozott az újrahasznosításra

Deák Zsuzsanna gimisként elbúcsúzott az olimpiai álmaitól, aztán iparművész lett, és felnőtt fejjel egy valószínűleg sokkal fontosabbat tett: többféle újrahasznosítási eljárást dolgozott ki az óriási mennyiségben termelődő üveghulladék számára – és már a következő lépésen töri a fejét.

És ezt olvastad már?
Idén is eljön a karácsony, de semmi pánik, mutatjuk a tuti tippeket!
További cikkeink a témában
Idén nem stressz és kínlódás, hanem igazi ünnep lesz a karácsony: mutatunk néhány remek ötletet kütyük-élmények-környezettudatosság-egyediség vonalon, amiből biztosan tudsz választani.
Hirdetés