Egy gleccser olvadása miatt.

Egy kutatócsoport arra hívja fel a figyelmet, hogy a dél-alaszkai Vilmos herceg-öbölnél a Barry-gleccser (felmelegedés miatti) visszahúzódása nagyon komoly problémát okozhat – 2010 és 2017 óta a lejtő 120 métert mozdult el. Hatására már most is tapasztalható némi lassú földcsuszamlás a környező hegyoldalon,  azonban

ha ez a folyamat felgyorsul és a – gleccser által megtartott – sziklafal hirtelen a tengerbe hullik, az hatalmas szökőárt eredményezhet.

A modellek alapján 10 méter magas hullámok érhetnék el a közeli Whittier városát, amik még a tengerben húzódó száloptikai vonalakat is károsíthatnák, sőt, hatására felszabadulhatnának egy 1989-as olajkatasztrófa elraktározódott szennyeződései is.

A kutatócsoport hozzátette, azóta, hogy erről májusban figyelmeztette az Alaszkai Természeti Erőforrások Hivatalát, nem észleltek jelentősebb talajmozgást, ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy a gleccser olvadása megállt volna – 2006 óta tartó megfigyelések szerint évente kábé 40 métert veszít vastagságából –, szimplán még nem érte el a kritikus pontot.

Eközben...

(Forrás: Phys.org, 24, fotó: Getty Images)

És ezt olvastad már?
Megvan az év színe, ami mindent meg fog határozni jövőre
Rengeteg fotód, videód, nagy fájlod van? Megtelik a géped? Itt a megoldás, ha állandóan tárhely gondokkal küzdesz!