Rengetegen hangoztatják, hogy ők csak azért nem járnak el rendszeresen mozogni, mert nincs rá idejük. Ez egyeseknél tényleg így van, míg másoknál csak kifogás. Hogy te melyik kategóriába tartozol, azt mi nem tudhatjuk. Azt viszont igen, hogy miképpen varázsolhatod magad fittebbé pár perc alatt.

Ezt pedig onnan tudjuk, hogy kutatók elvégeztek egy érdekes kísérletet a McMaster University falain belül. A drága tudósok arra voltak kíváncsiak, hogy az intervallum edzések* vajon tényleg annyira hatásosak-e, mint ahogyan az utóbbi években hangoztatják a szakemberek.

*Intervallum edzés: kardió jellegű mozgás, ami során a mozgást tervszerűen váltakozó szakaszokra bontva végezzük. Tervszerű, mert egymást váltják a terhelési és pihenőidők. Ebben az esetben a pihenőidő nem teljes leállást jelent, hanem aktív pihenést, vagyis alacsonyabb intenzitású mozgást. Fontos, hogy a terhelési idő ne legyen hosszabb a pihenőidőnél.

Élettani hatása: mivel rövid időtartamú mozgásról van szó, a szervezetnek nincs ideje, hogy nekikezdjen az izom bontásának. Ez a típusú edzés még órákkal az mozgás után is pörgeti az anyagcserét, vagyis a zsírégető hatás az edzés után is tart.

A kísérletük abból állt, hogy ülőmunkát végző férfiakat három csoportra osztottak. Az első csoport tagjait arra kérték, hogy 12 héten keresztül ne változtassanak semmit a napi rutinjukon, a második csoport tagjainak egy laborban kellett 45 percen át mérsékelt tempóban tekerniük háromszor egy héten, míg a harmadik csoport tagjaival 10 perces intervall edzést végeztettek a szobakerékpáron, szintén heti 3 alkalommal.

Ez a 10 perces edzés úgy nézett ki, hogy 2 perces bemelegítés után 20 másodpercig olyan gyorsan kellett tekerniük, ahogy csak tudnak, majd ismét 2 perc laza tempó következett. Ezután még kétszer megismételték a teljes erőbedobás, majd 2 perces laza tekeréses kombinációt, végül pedig levezettek egy kicsit. A lényeg az, hogy a 3x20 másodpercet tényleg úgy meg kellett hajtaniuk, mintha az életükért tekernének.

És hogy miképpen alakultak az eredmények 12 hét után? A második és a harmadik csoportban szereplő férfiaknál szinte teljesen azonos javulásokat mértek. Javult az oxigénfelvételük, az inzulinszenzitivitásuk és persze az izmaik is fejlődtek. A kutatás tehát igazolta, hogy

Azt persze senki nem állítja, hogy csajmágnes tested lesz heti háromszor 60 másodpercnyi intenzív tekeréstől, de azért jó tudni, hogy már ennyivel is javulást lehet elérni. Az időhiány mindezek fényében nem lehet többé kifogás. Ha kevés az időd, legalább azt a néhány másodpercet hajtsd meg keményen.

(via)

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon