Csendben lázad ez a folyóparti ház: kívülről nem lóg ki a sorból, de belül sok minden más, mint a szomszédoknál, hogy a lakóinak jobb legyen.

Ha már egy csatorna partján áll a ház, minél többet ki akar hozni ebből a helyzetből Giuseppe Farris olasz építész a belgiumi Humbeek városban. Például mindjárt Canal House lett a ház neve, míg a víz közelségére többféle térbeli megoldással erősítettek rá.

Fotó: Koen Van Damme
Fotó: Koen Van Damme

A ház egy korábbi épület helyére került, de a Studio Farris a szűk terület ellenére sem akart felfelé kilógni a környezetből, a magasság még a szomszédos, régebbi épületekét sem éri el.

Ellenben jóval nagyobb ablakai vannak, tágas emeleti terasza, lent pedig egy titkos kis kertje.

Mindez szembemegy a szomszédos hagyományos házakkal, ahol az ablakok kicsik, erkély nincs, a nappali a földszinten van, amit függönnyel takarnak el a külvilágtól.

Fotó: Martino Pietropoli
Fotó: Martino Pietropoli

Szóval itt a lakótér került felülre, így több természetes fény jut be, és a térérzet is sokkal jobb, köszönhetően a jókora ablakoknak és a szellős terasznak. Az intimitást itt a homlokzat telekhatártól való visszahúzásával érik el, így keletkezik egy plusz előtér, ami afféle szűrőként működik az utca és a ház között, míg a ház mögött jut hely egy mini japán kertnek.

Az olasz építész felidézi neves elődje, Carlo Scarpa szellemét, ami a velencei IUAV egyetemen töltött tanulóévei alatt sokat tanulmányozott. A földszinti hálószobák egyike a hátsó, a másika a bejárat felőli udvarra néz.

Földszinti és emeleti alaprajz:

Fentre az előkertből nyíló lépcsőn juthatunk el; a terasz a nappaliban folytatódik, a nappali pedig az étkezőben, végül eljutunk a hátsó kertre néző konyháig.

Az udvarok, teraszok, lépcsők folyamatos kapcsolatban vannak, minden egyes sarokban, fordulóban összeköttetésben állnak a környezetükkel.

Fotó: Martino Pietropoli
Fotó: Martino Pietropoli
Fotó: Martino Pietropoli
Fotó: Martino Pietropoli
Fotó: Martino Pietropoli

A Studio Farris Architects más belgiumi munkán is dolgozott mostanában: nemrég fejezte be az antwerpeni BP-székház – Leon Stynen 1963-as modernista épülete – egyik teljes emeletének átalakítását a Buysse & Partners központja számára, míg Anderlechtben egy lakó- és közösségi projektet tervez.

Canal House Humbeek
Építészet: Studio Farris
Építés éve: 2020-2022
Földszint: 73 m²
Emelet: 62 m²
Magán megrendelő

(Forrás: Studio Farris Architects, fotó: Koen Van Damme, Martino Pietropoli)

Ez is érdekelhet:

Nézz szét egy rocksztár kaliforniai pecójában, sőt vedd is meg, ha nagyon bejön!

Milyen egy rocksztár kaliforniai háza, és mennyibe kerül? Az RHCP basszgitárosa, Flea most eladja a magáét, amiről mindent megtudhatsz egy videós bejárásból.

És ezt olvastad már?
Leállítanak egy belgiumi atomreaktort, 400 milliárd forintnyi euróba fog kerülni
További cikkeink a témában