Megmutatjuk, hogyan készítsd el otthon a leghipszterebb kajasztárt, amit Ubudtól Berlinen át Tel Avivig hájpolnak és lájkolnak!
Kevés olyan étel van, amit ha valaki Instán posztol, akkor kedveléscunami megy végig a képen. Ezen szerencsések egyike – ami szerintem a TOP 5-mezőnybe is belecsúszik – pedig nem más, mint a Shakshuka!
Ez az élet a Közel-Keletről származik, ezen belül is leginkább az izraeliek művelik magas fokon az elkészítését. Nem véletlenül hívják a saját lecsójuknak!
Mondjuk apáinknak elég kemény dió lenne beadni, hogy ez lecsó, amikor ők precíziós tudálékossággal fél délelőttöt elbütykölnek a bogrács mellett, hogy elkészítsék, és Szentírás szinten kezelik az arányok és sorrendek mibenlétét.
Viszont a jelen generációja a shakshukára gerjed virtuálisan és a valóságban egyaránt. Az elkészítése pedig pofonegyszerű! Jó, az igazat megvallva kicsit szüttyögősebb sztori, mint az eddigi Homófisz-példányok, de ezzel legalább szerelmed és párod előtt is tudsz majd domborítani, ha vége ennek a kényszer otthonléti időszaknak.
No de a barokkos körmondatok helyett, szó szerint csapjunk bele a lecsóba!
Hozzávalók:
- 2 fej vöröshagyma
- 1 db paprika
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 konzerv paradicsom (aprított a legjobb)
- 2-3 db tojás
- 1 tk római kömény
- 1 tk fűszerpaprika
- bors
- só
1. Kevés olívaolajon egy picit megpirítjuk a római kömény fűszerünket! Amikor már pattog, akkor bőven jó. A szagát egyesek a csumára megpakolt, nyári 7-es buszéhoz hasonlítják, de szerintem meg tök oké!
2. A megpucolt és felkockázott vöröshagymát a serpenyőbe öntjük, és szintén megpirítjuk.
3. Ha megpirult a hagyma, mehet rá az apró kockára vágott paprika.
4. Közben pedig hozzáreszeljük a fokhagymát is az egészhez, és jól összekeverjük.
5. Ha megpirultak a zöldségeink, a konzerv paradicsomot beleöntjük a serpenyőbe. Aztán most jön egy kis sózás-borsozás, majd a fűszerpaprika! Ennél az epizódnál egy kicsit érdemes figyelnünk! A serpenyő alatt vegyük a lángot alacsonyra, és addig rotyogtassuk a lecsónkat, amíg már nem folyós, hanem kicsit szilárdabb az állaga. Ez fontos!
6. Amikor elértük a fentebb írt szilárdabb mártásállagot, akkor egy kanállal csinálunk a tojásoknak apró mélyedéseket, amikbe beletörjük a tojásokat. Nem, nem! A héj nem kell!
7. Lefedjük a serpenyőt, és kb 5 perc alatt készre sütjük alatta a tojásokat. Igazából a gőztől fognak megfőni, és akkor a legtökéletesebb, ha még folyós a sárgája, hogy legyen mit tunkolni!
8. Tálalásnál szórjunk rá petrezselymet, hogy jobban nézzen ki az Instán a fotó és anyu is örüljön, mikor átküldöd neki a szép képet! Grátiszba az umami ízért, én még feta sajtot szoktam rászórni a végén, ez pedig olyan easter egg, amivel atombomba leszel a lájkvadászatban!
Ez is érdekelhet még, ha Homófisz receptre vagy kíváncsi: