Sörétólom és gumikukorica – mindkettő káros a környezetre, és nagy tételben használják őket a horgászáshoz. Most kiváltaná mindkettőt egy hazai fejlesztés.

Több mint 700 millió forintos projektben dolgozik környezetbarát horgászezközök kifejlesztésén a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, valamint az Energofish és a Czikkhalas cégek konzorciuma.

A horgászat dinamikusan fejlődik: Magyarországon ezerkétszáz horgászegyesület és csaknem hétszázezer, állami horgászigazolvánnyal rendelkező horgász van, a bővülés azonban jelentős terhelést ró a környezetre.

A projektben többek közt a horgászatban használt sörétólmot kiváltani képes termék fejlesztésén dolgoznak. Az ökoszisztémára mérgező hatású ólomból az európai uniós horgászcikk-kereskedelemben becslések szerint évente 6000-8000 tonna fogy.

Az új terméket hasonló vagy nagyobb atomtömegű anyag felhasználásával állítanák elő, amely biztonságosabb a környezetre. Emellett a halcsaliként szintén nagy tételben használt gumikukoricát alakítanák át úgy, hogy az a természetben viszonylag gyorsan és teljes mértékben le tudjon bomlani.

Az Energofish marcali telephelyén az ólom hatásaira vonatkozó tesztkísérleteket végeznek. Földmedrű környezetben azt vizsgálják, hogy a víztestben és a takarmányban fellelhető ólom hogyan hat a pontyállományra. Laboratóriumi környezetben és halas-, illetve horgásztavak ülédékmintáit a zebradánió halfajjal tesztelik, valamint megvizsgálják, hogy a pontyok májában és veséjében mekkora mennyiségű ólom lesz jelen.

Domolykó és széles kárász

A konzorcium két – folyamatosan csökkenő állományú – őshonos halfaj, a domolykó és a széles kárász termeléstechnológiáját is kidolgozza. A nevelés medencés és földmedrű kistavakban, monokultúrás népesítéssel kezdődött, a technológiát a projekt második felében a Magyarországon jellemző, völgyzárógátas, polikultúrás – azaz több fajt is nevelő – tavakban is tesztelik majd. Az eljárásokat a Czikkhalas Halastavai Kft. varsádi tavainál extenzív és félintenzív körülmények között vizsgálják, az egyetem a szaporítás alapjait kutatja.

(Forrás: MTI, illusztráció: Unsplash)

Ez is érdekelhet:

18-szor körbeérné a Földet a tavaly az óceánban eltűnt horgászzsinór

Az amúgy is szennyezett tengerekben aránytalanul nagy károkat okoznak az elvesző horgászfelszerelések, amiket direkt az állatok megölésére terveztek. Ez a fajta szennyezés ijesztő mértékű, de legalább már látjuk, mit tehetünk ellene.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Milyen kutyatápot vegyél, ami a kutyádnak és a pénztárcádnak is jó?

A világ egyik legegészségesebb itala egy magyar készítmény, és azt adja meg, amire szükséged van

Már most felkészülnénk a júniusi választásokra ezzel a spanyol lánnyal

További cikkeink a témában