Újabb hőhullám érkezik, ami csütörtökön tetőzhet 33-38 fok körül. Pedig már egy ideje tart az aszály, a napraforgó és a kukorica elkeserítő állapotban van.

A magyarországi aszály már az űrből is látszik, de a helyzet csak rosszabb lesz a következő napokban. Az Országos Meteorológiai Szolgálat egyenesen úgy fogalmaz, hogy

„tragikus a helyzet”.

„Az elmúlt 30 nap és 90 nap csapadékösszege is rendkívül nagy hiányt mutat – írják. – Ez volt 1901. óta a legszárazabb első félév hazánkban.”

Pesten sem jobb a helyzet, lassan sétálni lehet a Margit-szigetnél, miután a Duna vízállása csak 78 centiméter

„A csapadékhelyzet nem javul hazánkban, csak romlik – írja a szervezet honlapja. – Az elszórt záporok kevés esőt hoznak, és azt is csak kis területre, így az aszály tovább súlyosbodott.”

Példának Békéscsaba térségéből mutattak fényképeket, melyeken „a napraforgó és kukorica állományok jellemző állapota elkeserítő képet mutat”. Ráadásul „a folytatás sem ígér sok jót, pedig már a rece vetéséhez kellene a magágyat előkészíteni, de csapadék továbbra is csak alig, elszórt záporok formájában érkezik.”

Az újabb hőhullám előre láthatólag csütörtökön tetőzik majd, amikor 33-38 Celsius-fokra lehet számítani.

A forróságot egy pénteken érkező hidegfront mérsékli majd, de a jelenlegi előrejelzés szerint a pénteki fronttal is csak kevés eső érkezik, országos, számottevő csapadékra továbbra sincs kilátás.

(Forrás: MTI, MET.hu, fotók: MTI/Kovács Anikó)

Ez is érdekelhet:

És ezt olvastad már?
A tüzes Georginával zárjuk ezt a hűvös hetet