Floridát tavaly letarolta a története legsúlyosabb hurrikánja, de akadt egy város, ahol áram, net és ivóvíz is volt mindvégig, és csak minimális anyagi kár érte.

A térségre jellemző súlyos viharok átvészelésére épült a floridai Babcock Ranch. A településnek meg is volt az első tesztje: miután a Ian hurrikánt szinte sértetlenül átvészelte, már többen is másolnák a példáját. Szép összefoglaló, de azért mutassuk be röviden a Ian hurrikánt:

241 km/órás szelet hozott, amikor elérte Florida partjait, a tengerben ötméteres hullámokat korbácsolt, 24 órán belül 43 centi eső esett, és legalább 150 halálos áldozatot követelt. Ez a hurrikán okozta a legnagyobb anyagi kárt az állam történetében.

Óriási áradások voltak, több mint négymillióan áram nélkül maradtak egy időre. Történt mindez tavaly szeptemberben. Ám a tragikus események közt akadt egy jókora pozitívum:

a vihar kellős közepén lévő 73 km²-es település, Babcock Ranch úgyszólván karcolás nélkül megúszta a vihart.

Aztán a város idén augusztusban, az Idalia hurrikán tombolása idején is bizonyította az ellenálló képességét. És ez nem véletlen: a város fejlesztője, Syd Kitson a szabályozásnál jóval szigorúbb védelmet tervezett a 2018-ban átadott, öt Manhattan méretű városnak. Ez jóval költségesebb volt, viszont mindent megtettek, ami a tudomány és az építőipar aktuális állása szerint lehetséges volt, hogy ellenállóvá tegyék Babcock Ranchet.

Mobilház a floridai San Carlos-szigeten az Ian után

A fenti kép San Carloson készült az Ian pusztítása után, és számtalan hasonló van még. Hogyan úszhatta meg ezt a vihart Babcock Ranch? A várost hasonló képeslap-esztétika jellemzi, mint Florida egyéb részeit: élénkzöld gyep, gondozott golfpályák, erdei ösvények, kerékpárutak. A helyiek napelemes golfautóval közlekednek, esetleg kajakoznak a tavakon, ellátogatnak egy madárleshez vagy összegyűlnek valamelyik közösségi medencénél.

Ám a hétköznapi luxusnak van egy rejtett célja is: a tavak visszatartó tóként védik a házakat az áradástól, az utcákat úgy tervezték, hogy elnyeljék a felesleges csapadékot, a közösségi csarnok pedig megerősített menedék is egyben.

Nem mellesleg Babcock Ranch Amerika első napenergiával működő városa, amelyet – a környező közösségekkel együtt – egy hatalmas, 352 hektáros napelemfarm lát el energiával.

Lehetett a terv bármilyen szigorú, az igazi tesztet a Ian hurrikán jelentette, Kitson – aki maga is Babcockban él – úgy érezte, hogy „a szél tehervonatként ront neki a házamnak. Megtehetsz minden tőled telhetőt tervezéskor, de igazából csak egy éles teszt után lehetsz biztos a dolgodban.”

Nos, a településen egyetlen házban sem ment el az áram, az internet, és tiszta víz is volt mindvégig.

Babcock Ranch megnyitotta a kapuit a környékbeliek előtt, akiknek a hurrikán elvitte a házát, a sportcsarnokból sürgősségi menedékké lett. Mikor Kitson másnap reggel felmérte a károkat a településén, azt találta, hogy néhány kidőlt pálmafa és letört közlekedési tábla kivételével szinte sértetlenül élték túl a vihart.

„Csak minimális kárunk volt – fogalmazott. – Ha nem építettük volna ennyire ellenállóra a várost, dollármilliókban mérhetnénk a károkat. Vagyis Babcock ellenállóvá tételének előzetes költségei már az első néhány évben megtérültek.”

(Forrás: BBC, fotók: Getty Images)

Ez is érdekelhet:

A világ egyik leghíresebb üdülőhelye, ahol még Messivel is találkozhatsz: Miami

Eddig is ez volt a világ egyik leghíresebb városa és turistacélpontja, és azóta már minden idők legjobb labdarúgója is ideköltözött. Utazzunk Miamiba.

Kipróbáltuk az ország egyik legjobb fagyizóját a Balatonnál

Még Floridából is jöttek a Floridába, az idén harmincéves kézműves fagyizóba, ahol több mint harmincféle, köztük díjnyertes finomságok is vannak, és még Steve Jobs szellemét is megidézik.

És ezt olvastad már?
Idén is eljön a karácsony, de semmi pánik, mutatjuk a tuti tippeket!
További cikkeink a témában
Idén nem stressz és kínlódás, hanem igazi ünnep lesz a karácsony: mutatunk néhány remek ötletet kütyük-élmények-környezettudatosság-egyediség vonalon, amiből biztosan tudsz választani.
Hirdetés