Statisztikák szerint a plasztik termékek felét csupán egyszer használjuk, majd a kukában landolnak. Nem kérdés, hogy racionalizálni, kerülni kell a PVC ilyen jellegű felhasználását. A műanyagot rendkívüli tartósság jellemzi, az újrahasznosíthatóságának köszönhetően pedig környezetbarát is lehet egy-egy plasztik holmi.

Igaz, a PVC-k nagyon lassan bomlanak le, ugyanakkor remekül újrahasznosíthatók, vagyis ha okosan és tudatosan használjuk őket, nem terheljük velük a környezetünket. Egy-egy műanyagból készült használati tárgy jóval tartósabb is lehet, mint a más anyagból készült darabok.

A PVC előnye, hogy nagyon jól megmunkálható, olcsó és tartós is, nem véletlenül ezt alkalmazzák a legkülönbözőbb tárgyak készítésére. Sokrétű felhasználhatóságának köszönhetően olyan szép dolgokat is létrehozhatunk belőle, amikről első ránézésre talán meg sem mondanánk, hogy műanyag.

Márványhatású bútordarabok

Nem feltétlenül kell vagyonokat költenünk egy-egy elegáns márvány bútordarabra, rendkívül elegáns erezete ugyanis kitűnően – és nem utolsó sorban költséghatékonyan – leutánozható, és kivitelezhető plasztikból is. Külön előny, hogy a bútordarabot mozgatni is könnyebb, mint a nehéz márványt, látványra pedig a megszólalásig hasonlít a valódi anyagra.

Tapéta helyett

Bár sok szép tapéta létezik, a műanyag a falak dekorációjában is egészen új távlatokat mutathat. Olyan különleges formák, kompozíciók alakíthatók ki a helységek egy-egy falán, amik szinte már műalkotás jelleggel emelik új szintre lakásunk megjelenését. Színei, fényei, és 3 dimenziós, kiemelkedő formái sokkal több lehetőséget nyújtanak, mint a hagyományos dekorációk.

Alumíniumhatású ablakok

Az utóbbi évek óriási építészeti trendje az alumínium ablak – nem csoda, hiszen letisztult, elegáns és ultramodern megjelenést kölcsönöz az épületeknek – azonban rendkívül költségesek, és rossz hőszigetelők. A Deceuninck Elegante névre hallgató többszörös design díjnyertes plasztik nyílászárói ötvözik az alumínium megjelenését és a rendkívül energiahatékony szigetelést, sőt újrahasznosított műanyagból készülnek, így előállításuk környezetkímélő.

Formabontó ékszerek

A technológia fejlődéséből bizony a dizájn és a divat is profitál. 3D nyomtatóval, műanyagból ma már olyan különleges ékszereket lehet elkészíteni, amelyeket korábban talán nem is láttál. Egészen extravagáns formák hozhatók létre belőle, persze nemcsak az ultramodern, de hagyományos technológiákkal is. Külön előny a fémekre érzékenyek számára, ha például egy-egy aranynak vagy ezüstnek tűnő ékszert irritáció nélkül viselhetnek.

(Forrás: Deceuninck, fotó: Deceuninck, Getty Images)

És ezt olvastad már?
Minden nyolcadik madárfajt a kipusztulás fenyegeti