Milyen jó lehet otthon sört főzni, ugye? Igen, biztosan, és semmiképp nem is beszélnénk le róla, de ha megtudod, hogyan is lesz egy adag gabonaféléből csodás ital, könnyen lehet, hogy inkább maradsz a vásárlásnál.

A maláta

Talán sokaknak az is újdonság, hogy a maláta nem olyan gabonaféle, amit vetni majd aratni kell. Mert bár a maláta is gabona, de nem egy gabonatípus, hanem a gabona egy fázisa: bizonyos mértékig csirázott gabona, mely nem csak a benne levő keményítőt, hanem még igen sok elcsirizesített keményítőt maltózzá és dextrinné képes átváltoztatni. Bármilyen gabonából lehet malátát készíteni, de az árpa a leginkább alkalmas a célra.

Az árpát tisztítás után beáztatják, az áztatóvizet néha kicserélik, és légbefúvással szellőztetik, majd meleg helyiségben szétterítik, csíráztatják, aztán a csírakezdeményeket eltávolítják, az árpát kiszárítják. Az így kapott malátát megőrlik.

Cefrézés, komlózás

A malátát előkészítése után lassan melegítve vízzel keverik össze, hogy kinyerjék belőle a hasznos anyagokat, fehérjéket, a még oldható keményítőt, és az enzimek segítségével cukorrá alakítsák. Utána megszűrik a cefrét, a szűrt sörlevet felforralják, és komlót adnak hozzá, ez változtatja az édeskék sörlevet keserűvé, kicsapja a fehérjéket, töményíti és sterilizálja a sörlevet. Megint szűrés következik, majd hűtés.

Erjesztés, ászokolás

Hűtött körülmények között erjesztik tovább a sörlevet, közben élesztőt adagolnak hozzá, amely a malátacukrot szén-dioxiddá és alkohollá bontja. A főerjedés során a sörléből kiválik a felesleges anyag, az elhalt élesztősejtek az tartály aljára ülepednek, a tetejére pedig barnás hab ül, majd összeesik. A főerjedés után lefejtett sört ászokolják, ami több hónapig tart, közben a sör megtisztul, telítődik szén-dioxiddal, kialakul végleges íze és habszerkezete.

Ezek csak a főbb lépések, nagyjából bármelyiknél könnyű benézni valamit, és oda az egész munka – persze a nehézséggel egyenes arányban nő az öröm, ha minden jól alakul. Igaz, még akkor ott van a tárolás kérdése is…

Végiggondoltuk – lehet, hogy kevesek vagyunk, de mi nem kockáztatunk több havi munkát a kétes eredményért. Inkább lecsavarjuk egy kis üveges Miller kupakját.

(x)


És ezt olvastad már?
A világ legrégebbi szívószálát találhatták meg a Kaukázusban