Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Soha nem késő elkezdeni mozogni, akkor meg pláne nem, ha túlsúlyos vagy. Az viszont nem mindegy, hogyan kezdesz hozzá.

Talán nem mondunk azzal újat, hogy a túlsúly hordozása komoly egészségi kockázatokkal jár: többek közt a magas vérnyomás, a szív-érrendszeri betegségek, a cukorbetegség, a depresszió, az alvászavarok és a mozgásszervi panaszok rizikóját emeli.

És akkor ott van még az is, hogy a mozgás nemcsak azért hasznos, mert segít a súlyfelesleg leolvasztásában, de számos egyéb egészségi előnnyel is jár, aminek a csajod örülhet csak igazán:

Hogyan kezdj hozzá?

Az első és legfontosabb lépés: vizsgáltassad ki magad!

Mielőtt bármilyen komoly változtatást eszközölnél az életmódodban, túlsúly esetén fontos, hogy kérj ki orvosi tanácsot, iránymutatást, vizsgáltassad ki magad.

Elsősorban a kardiológiai, ortopédiai, szükség esetén endokrinológiai szakvizsgálatokon érdemes részt venni, természetesen saját egészségi állapotunktól függően.

A második lépés: szerezd be a megfelelő sportfelszerelést

Az American College of Sports Medicine ajánlása szerint, ha nincs semmilyen gátló tényező, szerezz be jó minőségű, kényelmes sportruházatot. Külön figyelj arra, hogy a cipővásárlásnál érdemes extra megtámasztással, esetleg betéttel rendelkező modellt választani, mert a plusz súly erősen megterheli a bokát, a térdet, az egész mozgató szervrendszert.

A harmadik lépés: kezdj el sportolni/mozogni!

Érdemes kímélőbb sportokkal kezdeni. Ez azért fontos, mert a túl kemény edzés vagy a túl gyors futás egyrészt hamar elveszi a kedved a folytatástól, másrészt nem is ajánlott a túl nagy terhelés miatt.

A legjobb kezdő mozgásformák Fülöp Tibor, a Sportorvosi Központ sportszakmai igazgatója, laborvezetője szerint:

  • Vízi gimnasztika

Különösen ízületi problémák esetén lehet jó választás a vízi torna, vízi gimnasztika vagy aerobik, a vízben való mozgás ugyanis leveszi a terhet a térdről, a csípőről, a vállról – ez kivételesen előnyös lehet túlsúly esetén.

Itt is lehet növelni az intenzitást, az egészen alacsonytól, amikor a medence alján állunk, addig a szintig, amíg lebegve végig tapossuk az óra időtartamát.

  • Séta

Ez az egyik legjobb választás bárkinek, aki a korábbi mozgásszegény életmódját szeretné megváltoztatni. A távot és a tempót szép fokozatosan emelve fejleszti az állóképességet.

Komoly túlsúly esetén érdemes 10-15 perces gyaloglással kezdeni, amit 30-60 percig is növelhetsz, mielőtt – a terjedelmet újra csökkentve – rövid résztávos terhelésként kocogó szakaszokat is beiktathatsz.

Hasznos segítség lehet egy lépésszámláló, a közepes intenzitás kb. 100 lépés megtételét jelenti percenként.

  • Súlyzós edzés

Ha az orvos hozzájárul és a mozgató szervrendszer is bírja, az úgynevezett rezisztencia edzésnek komoly előnyei lehetnek a túlsúlyos személyek számára. Ez erősíti a gerinc menti izmokat, javít a tartáson, növeli az ízületi mozgékonyságot, és az anyagcserét is gyorsítja.

Fontos, hogy a súlyzós vagy saját testsúlyos edzés helyes kivitelezését érdemes szakembertől megtanulni: a rossz technika többet árthat, mint használ maga a mozgás!

  • Biciklizés

Jelentősebb túlsúly esetén érdemes a fekvőkerékpárt választani, az nagyobb alátámasztást biztosít és az ízületeket is jobban kíméli.

A legjobb, ha edzőteremben pattansz a bringára, mert így senkit sem zavar, ha eleinte csak lassan tekersz, vagy 5 perc után pihensz, és csak ezután folytatod.

Figyelj arra, hogy ezt az edzéstípust is ugyanolyan fokozatosan kell felépíteni, mint a sétát és a kocogást.

Két fontos javaslat még hátravan:

  • Csoportos órák

Támogató közegben többet bírsz, vagyis egy fokkal könnyebben érheted el a célod, ha sikerül találni egy megfelelő csoportos órát (kifejezetten életmódváltóknak tervezve). Ha ilyen nincs, válassz kíméletesebb óratípusokat, gerinctréninget, thai chi-t, Body&Mind órát, esetleg senior csoportot.

  • Profi segítséggel könnyebb

Ha régen sportoltál, vagy éppen jelentősebb túlsúllyal vágsz bele a mozgásba, akkor elengedhetetlen lenne tudnod, hogyan érheted el képességeidhez és állapotodhoz mérten a legjobb teljesítményt, ami még biztonságos.

A személyre szabott edzéstervhez érdemes elvégeztetni egy terhelésélettani felmérést, aminek segítségével pontos adatokat lehet kapni a szervezet teljesítőképességéről, terhelhetőségéről.

Érdemes tehát egy profi szakemberhez fordulni, aki egy olyan személyre szabott edzéstervet készít neked, ami az egészséged megóvása mellett a lehető legjobbat hozza ki belőled, az életmódváltóból.

(Forrás: sportorvosikozpont.hu, fotó: Getty Images)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.