Így kezdj el edzeni, ha túlsúlyos vagy

Soha nem késő elkezdeni mozogni, akkor meg pláne nem, ha túlsúlyos vagy. Az viszont nagyon nem mindegy, hogy kezdesz hozzá. Segítsünk? Segítünk.

Nemcsak kicsit felszaladtak rád a kilók, hanem nagyon, és végre már kezdenél is vele valamit, mert a csajod állandóan cseszeget vele. Persze az sem baj, ha magad miatt is komolyan veszed a dolgot, ugyanis a túlsúly hordozása komoly egészségi kockázatokkal jár (többek közt a magas vérnyomás, a szív-érrendszeri betegségek, a cukorbetegség, a depresszió, az alvászavarok és a mozgásszervi panaszok rizikóját emeli).

Arról meg nem is beszélve, hogy a mozgás nemcsak azért hasznos, mert segít a súlyfelesleg leolvasztásában, de számos egyéb egészségi előnnyel is jár, aminek a csajod örülhet csak igazán.

Hogyan kezdj hozzá?

Az első és legfontosabb: vizsgáltassad ki magad!

Mielőtt bármilyen komoly változtatást eszközölnél az életmódodban, túlsúly esetén fontos, hogy kérj ki orvosi tanácsot, iránymutatást, vizsgáltassad ki magad.

Elsősorban a kardiológiai, ortopédiai, szükség esetén endokrinológiai szakvizsgálatokon érdemes részt venni, természetesen saját egészségi állapotunktól függően.

A második lépés: szerezd be a megfelelő sportfelszerelést

Az American College of Sports Medicine ajánlása szerint, ha nincs semmilyen gátló tényező, szerezz be jó minőségű, kényelmes sportruházatot. Külön figyelj arra, hogy a cipővásárlásnál érdemes extra megtámasztással, esetleg betéttel rendelkező modellt választani, mert a plusz súly erősen megterheli a bokát, a térdet, az egész mozgató szervrendszert.

A harmadik lépés: kezdj el sportolni/mozogni!

Érdemes kímélőbb sportokkal kezdeni. Ez azért fontos, mert a túl kemény edzés vagy a túl gyors futás egyrészt hamar elveszi a kedved a folytatástól, másrészt nem is ajánlott a túl nagy terhelés miatt.

A legjobb kezdő mozgásformák Fülöp Tibor, a Sportorvosi Központ sportszakmai igazgatója, laborvezetője szerint:

  • Vízi gimnasztika

Különösen ízületi problémák esetén lehet jó választás a vízi torna, vízi gimnasztika vagy aerobik, a vízben való mozgás ugyanis leveszi a terhet a térdről, a csípőről, a vállról – ez kivételesen előnyös lehet túlsúly esetén.

Itt is lehet növelni az intenzitást, az egészen alacsonytól, amikor a medence alján állunk, addig a szintig, amíg lebegve végig tapossuk az óra időtartamát.

  • Séta

Ez az egyik legjobb választás bárkinek, aki a korábbi mozgásszegény életmódját szeretné megváltoztatni. A távot és a tempót szép fokozatosan emelve fejleszti az állóképességet.

Komoly túlsúly esetén érdemes 10-15 perces gyaloglással kezdeni, amit 30-60 percig is növelhetsz, mielőtt – a terjedelmet újra csökkentve – rövid résztávos terhelésként kocogó szakaszokat is beiktathatsz.

Hasznos segítség lehet egy lépésszámláló, a közepes intenzitás kb. 100 lépés megtételét jelenti percenként.

  • Súlyzós edzés

Ha az orvos hozzájárul és a mozgató szervrendszer is bírja, az úgynevezett rezisztencia edzésnek komoly előnyei lehetnek a túlsúlyos személyek számára. Ez erősíti a gerinc menti izmokat, javít a tartáson, növeli az ízületi mozgékonyságot, és az anyagcserét is gyorsítja.

Fontos, hogy a súlyzós vagy saját testsúlyos edzés helyes kivitelezését érdemes szakembertől megtanulni: a rossz technika többet árthat, mint használ maga a mozgás!

  • Biciklizés

Jelentősebb túlsúly esetén érdemes a fekvőkerékpárt választani, az nagyobb alátámasztást biztosít és az ízületeket is jobban kíméli.

A legjobb, ha edzőteremben pattansz a bringára, mert így senkit sem zavar, ha eleinte csak lassan tekersz, vagy 5 perc után pihensz, és csak ezután folytatod.

Figyelj arra, hogy ezt az edzéstípust is ugyanolyan fokozatosan kell felépíteni, mint a sétát és a kocogást.

Két fontos javaslat még hátravan

  • Csoportos órák

Támogató közegben többet bírsz, vagyis egy fokkal könnyebben érheted el a célod, ha sikerül találni egy megfelelő csoportos órát (kifejezetten életmódváltóknak tervezve). Ha ilyen nincs, válassz kíméletesebb óratípusokat, gerinctréninget, thai chi-t, Body&Mind órát, esetleg senior csoportot.

  • Profi segítséggel könnyebb

Ha régen sportoltál, vagy éppen jelentősebb túlsúllyal vágsz bele a mozgásba, akkor elengedhetetlen lenne tudnod, hogyan érheted el képességeidhez és állapotodhoz mérten a legjobb teljesítményt, ami még biztonságos.

A személyre szabott edzéstervhez érdemes elvégeztetni egy terhelésélettani felmérést, aminek segítségével pontos adatokat lehet kapni a szervezet teljesítőképességéről, terhelhetőségéről.

Érdemes tehát egy profi szakemberhez fordulni, aki egy olyan személyre szabott edzéstervet készít neked, ami az egészséged megóvása mellett a lehető legjobbat hozza ki belőled, az életmódváltóból.

Ezt pedig itt hagyjuk egy kis motivációnak:

(Forrás / fotó: sportorvosikozpont.hu / Getty Images)

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon