Az ülőmunka nem a legegészségesebb tevékenység, amit a testeddel tethetsz, az igazság az, hogy ez a szervezeted csendes gyilkosa.

Tényleg nem riogatni akarunk, de a hosszas semmittevés hozzájárulhat az elhízáshoz, a cukorbetegséghez, a szív- és érrendszeri megbetegedésekhez, sőt, még a rák kialakulásához is.

Jó, ha tudsz róla:

  • Miközben ülsz, a lábaid elektromos aktivitása szinte teljesen leáll, a zsírégető enzimek működése 90%-kal csökken, tested kalóriaégetése pedig drasztikusan lelassul 1 kalória/percre. Ugye sejted, hogy ez mihez vezet?! (Elhízáshoz)
  • Mivel a vénák jelentős része az izmok között halad, hosszabb ücsörgés során az lábizmok pumpafunkciója gyakorlatilag megáll, így nem lesz megfelelő a vérkeringésed – ezért dagathat be a lábad.
  • Már kétórányi ücsörgés után 20%-kal csökken a , azaz a HDL-koleszterin szintje, az inzulinhatékonyság is alábbhagy, ami hosszabb távon növeli a cukorbetegség kialakulásának kockázatát.

Amit tehetsz ellene:

A legtöbb szakértő szerint már napi 30 percnyi testmozgással kompenzálhatod az ülve töltött időt

– mások szerint ennek a dupláját, azaz 60 percet kellene fizikai aktivitásra fordítanod – ami belegondolva abba, hogy átlagosan 2-3 órát töltünk tévézéssel egy nap, nem is olyan sok. Persze, a kedvenc sorozatodról/filmedről nem kell lemondanod, tornázhatsz is közben egy kicsit, persze állva.

És azért az irodában is tudsz mit tenni, ha az íróasztal mögé parancsol a munkád:

(Fotó: Pinterest)

És ezt olvastad már?
Luluról képtelenség nem kihívó fotókat készíteni