Nem mindennapi körülmények uralkodnak a szibériai Jakutszk városában.

Moszkvától mintegy ötezer kilométerre, az örökfagy körzetében található Jakutszk a világ egyik leghidegebb városának számít, a napokban például -58 Celsius-fokot mértek ott. Csak viszonyításképpen: Magyarországon az eddig mért legalacsonyabb hőmérséklet -35 Celsius-fok volt 1940. február 16-án, Görömbölytapolcán.

Az örökfagy, vagy hivatalosan permafroszt olyan talajt jelent, ami legalább két éven keresztül fagyott állapotban van. Napjainkban a Föld szárazföldjeinek nagyjából 20%-án van kisebb vagy nagyobb mélységig tartósan fagyott állapotban a talaj.

Ahol a mínusz 67 fok számít hidegnek – Elképesztő fotók Ojmjakonból

Itt mínusz 10 van január elején, hó alig. Bezzeg a szibériai Ojmjakonban, a világ leghidegebb településének tartott helyen sokkal durvábban röpködnek a mínuszok.

A Reuters következő videó(riport)jában jól látszik, hogy fagyos felhők és végtelen köd borítja a szibériai várost, és a nem mindennapi körülményeket szemlélteti az is, hogy a megszólaló Danila nevű srác szakálla, sapkája és sálja is jégbe van fagyva, ennek ellenére azt mondja, hogy „valójában nem fázom annyira, mivel megfelelően felkészültem”. Ő egyébként kifejezetten azért érkezett Jakutszkba, hogy megtapasztalja ezt az extrém hideget, aminek hatását leginkább abban érzi – miután jól fel van öltözve –, hogy a kabátja sokkal merevebb lett, illetve a telefonja perceken belül lemerül.

(Forrás: Reuters, Arcanum, fotó: Getty Images)

Ez is érdekelhet:

Így szigetelik Szibériában az autókat

Nálunk egyelőre néhány fokos mínuszt jelent a tél, a szibériai Jakutszkban viszont a napokban is enyhének számít a mínusz huszonöt-harminc. Érthető, hogy az autók téli felkészítése is mást jelent.

Egyetlen pénisszel rendelkező ember sem akarja megtapasztalni azt, ami a sífutókkal történhet meg

Hiába mozogsz, a -15 Celsius-fok az -15 Celsius-fok, még a nemi szervednek is.

Oroszország Ukrajna elleni háborúja még az éghajlatváltozást is durván fokozza

Brutális a fegyveres konfliktusok környezetre gyakorolt hatása.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

A kutya az ember legjobb barátja, de miért és mióta? És miért ne lehetne a tiéd is?

Segítünk, hátha egyszer azzal nyerhetsz nagy pénzt, ha tudsz mondani egy dominikai modellt

A világ legszebbjei közé választottak egy budapesti konyhát

További cikkeink a témában