Eric Lafforgue egy igen szerencsés fotós, ugyanis azon kevesek közé tartozik, aki nemcsak, hogy ellátogathatott Észak-Koreába, de megpillanthatta az ország, valamint az ott élők valódi arcát és mindennapjait is.

2008 óta összesen hat alkalommal utazott a távol-keleti országba, és a memóriakártyáinak köszönhetően jó néhány olyan fotót sikerült kimentenie az országból, amit tilos lett volna elkészítenie, vagy amiről azt javasolták neki, hogy érdemes lenne törölnie. Ezekből szemezgetünk most.

Ez a rózsaszín ruhába öltözött nő úgy áll a katonák között, mint egy frissen nyílt lótuszvirág a levélsűrűben. A hadseregről viszont nem készíthetnek képet a turisták, így ezt a fotót érdemes volt Ericnek eldugnia alaposan.

Az észak-koreai vezetés szereti megmutatni a külföldi látogatóknak az ország „szebbik” arcát, így például számítógép előtt ülő gyerekekhez vezet téged a turistavezető, sőt, arra buzdít, hogy fotózd le őket. Persze a megfelelő szögből, mert ha az is látszik a fotón, hogy nincs áram, akkor a képet letörölteti veled.

A katonák is emberek, és néha segítenek a helyi, egyszerű gazdálkodókon. Pedig Eric szerint nem túl ildomos ilyesmit tenni, illetve fotózni.

Már régóta keringtek arról szóbeszédek, hogy az észak-koreaiak néha arra kényszerülnek, hogy füvet, páfrányt, levelet vagy akár fakérget egyenek. Nyilvánvaló, hogy Kim Dzsongunék nem repesnének az örömtől, hogy ilyen fotók kerülnek ki az országból:

Amikor nehéz idők járnak, a gyerekeknek is ki kell venniük a részüket a munkakollektívából:

A fegyelmezetlen viselkedést megint csak nem tolerálják az országban. Ez a gyerek az út közepén áll, s közben akadályozza a jármű továbbhaladását:

Az, hogy miképp öltözködsz, szintén nagyon fontos Észak-Koreában. A fővárosban nemigen látni rosszul öltözötteket. Amikor ez a fotó készült, a nő kért még néhány pillanatot, hogy megigazíthassa a férfi ingét, hiszen csakis elegáns, fegyelmezettséget kisugárzó észak-koreaiak lehetnek rajta a képeken. A fotós viszont nem várt eleget:

Bár Phenjanban az utóbbi időben az autók kissé megsokasodtak – jó, azért ne essünk túlzásba –, az emberek egy része még mindig csak próbálja megszokni ezt. Ezek a gyerekek például ugyanúgy az út közepén játszanak és mászkálnak, mint nem olyan rég, amikor még alig voltak autók.

A phenjani metró 110 méterrel a felszín alatt van, ezzel pedig a világ egyik legmélyebb metrórendszere, amely akár komolyabb bombatámadásokat is kibírna. Viszont amikor valaki megpillantotta azt, hogy a fotós lencsevégre kapja a metrót, megkérte arra, hogy törölje a felvételt, ugyanis az magában foglalja az alagutat is.

Amire nagyon odafigyel az észak-koreai rezsim: hogy ne engedjék az olyan fotók elkészülését és terjedését, amelyben alultáplált emberek láthatók:

Lazító katonákról sem szabad fotókat lőni, sem olyanokat, amelyek rossz színben tüntetik fel őket:

Ez a halász egy nagyobb abroncsot használ csónakként, ez sem vet túl jó képet Észak-Koreára:

A rezsim előszeretettel mutogatja propagandacélból a külföldieknek, hogy milyen jó dolguk van a fiataloknak az egész országban. Azok a gyerekek viszont, akik vidékről jöttek, a mozgólépcsőt sem merik használni, ugyanis sosem láttak még ehhez foghatót:

Az olyan vidéki családokat, ahova a turisták ellátogathatnak, előre kiválasztják, azonban ilyenkor is akad egy-egy részlet, amely megmutatja, hogyan is élnek valójában:

És ha még bírod szusszal, akkor ezt mindenképpen ajánljuk:

(via)

 

És ezt olvastad már?
Itt nézd meg Amyt, mert a Tinderen nem fogod látni