Egi!

Amikor a közbeszédben az alkohol a téma, rendszerint a negatív hatásai kerülnek szóba. Most azonban itt egy friss tanulmány, amely Ben Baumberg Geiger és George MacKerron kutatók nevéhez fűződik, és amely az alkohol és a jó közérzet kapcsolatát analizálja. A tanulmány azt bizonyítja, amit sokan magunk is sejtettünk, csak nem volt róla papírunk: az alkohol boldoggá teszi az embert – még ha csak egy kis időre is.

Két kísérletet végeztek. Az egyik az alkohol és a hosszútávú boldogság kapcsolatát vizsgálta, a másik azt, hogy miképpen változik a boldogság érzete az alkoholfogyasztás során pillanatról pillanatra. Utóbbit egy igen nagy számú résztvevő közreműködésével végezték el, 2 049 120 megfigyelés érkezett 31 302 egyén részéről. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy ez sem tekinthető reprezentatív mintának.

via GIPHY

Nem túl meglepő módon az ivás pillanatában az emberek sokkal boldogabbnak érzik magukat.

Az alkoholfogyasztás aktusa nagy boldogsággal jár – 10,79 pontot kapott egy 0-100-as skálán – állítja a tanulmány. A kutatásban az alkoholfogyasztás mellett olyan opciók voltak, mint a barátok, család, Stanley kupa döntő, és a finom ételek. Amikor ezek az opciók is a listán szerepeltek, az ivás visszaesett 4 pontra, de még ez is jelentős boldogságokozó faktornak számít.

via GIPHY

Noha az eredményeket nem igazán befolyásolta, hogy kivel iszik az ember, az már igen, hogy milyen tevékenységet kísér.

Az ivásnak akkor volt a legnagyobb hatása, ha más, kényelmetlenséget okozó tvékenységet (ingázás, várakozás) egészített ki, ellenben csak kevéssé emelte az egyes alanyok boldogságszintjét, ha olyan dolgot kísért, ami magában is pozitív volt – barátokkal lógás, szeretkezés.

via GIPHY

Ami a hosszútávú hatásokat illeti, az ivás nem tette boldogabbá vagy boldogtalanabbá az embereket, abban az esetben, ha nem voltak jelen alkoholfüggéssel kapcsolatos problémák.

via GIPHY

Összességében a kutatás nem állapított meg semmi forradalmi újdonságot, de mindig jó, ha a tudomány is igazol olyasmit, amit sejtettünk. Geiger szerint ha igazán komolyan szeretnénk megérteni az alkohollal kapcsolatos problémákat, akkor a teljes képet figyelembe kellene venni, ennek része pedig az az egyértelmű tény, ami közelről bámul bele mindenki arcába:

az emberek azért isznak, mert örömöt okoz nekik.

Mindez persze nem jelenti azt, hogy az ivás (főleg annak mértéktelen formája) egészséges lenne. Figyeld csak:

És ezt olvastad már?
Több mint ezer pálmafajt fenyeget a kihalás