Az új évnek új tervekkel fut neki az ember, ilyenkor jönnek a fogadkozások, hogy „január elejétől áttérek az egészséges életmódra és elkezdek sportolni, helyesen táplálkozni” és a hasonló dolgok – adunk egy kis segítséget az étkezéshez, hogy rajtunk ne múljon a te boldogságod.
Napjainkban eléggé elterjedtek az olyan szuperételek*, mint a quinoa, a chia mag vagy a goji bogyó, azonban ezeknek is megvan a hazai megfelelője (minimális beltartalmi különbséggel):
mandula, mogyoró, paradicsom, köles, lenmag, kék áfonya, alma, torma, csipkebogyó, napraforgó
– ezek mind részei lehetnek a kiegyensúlyozott, egészséges étrendnek. Ha ezekkel turbózod fel ételeidet, máris kész a szuperreggelid, -ebéded vagy -vacsorád.
* Az Oxford Dictionary meghatározása szerint azok a tápanyagban, vitaminokban, antioxidánsokban, ásványi anyagokban és rostban gazdag élelmiszerek, amik különösen kedvező hatást gyakorolnak az egészségre és a jó közérzetre
Ételedet pedig azzal is szuperebbé teheted, ha helyben termett alapanyagokat vásárolsz, amelyek így érettebb állapotukban kerülnek az asztalra – ezzel elkerülve a hosszabb szállítást, vitamin- és ásványi anyag értékek változását, csökkenését.
És az sem mindegy, hogyan készíted el az ételeket, hiszen gőzben, vagy serpenyőben, fedő alatt még roppanósra párolt zöldség beltartalmi értéke még kedvező, de egy nagyon puhára elkészített brokkoli vagy sárgarépa vitamin- és ásványianyag-tartalma, valamint rostjai élettani szempontból már igen csekélyek.
Ettől még persze az ételek színesítésére nyugodtan használhatod a külföldről érkező goji bogyót, algákat, chia magot, gránátalmát, avokadót, ezek C-vitamin-, vas-, rost-, értékes flavonoid- és zsírsavtartalma egészségjavító, emésztést segítő, daganatmegelőző hatása, valamint élményt adó színük kedvezőek számunkra.
És még egy fontos dolog:
Az étrendre való odafigyelés nem fedi le és nem helyettesíti az egészséges életmódot teljesen, mert abba beletartozik a heti 2 x 60 perc intenzív testmozgás, a megfelelő folyadékfogyasztás és a nyugodt, pihentető 7-8 óra alvás is.
(Forrás és szakértő: Horváth Kata, a Duna Medical Center dietetikusa, fotó: Getty Images)