Négyszázmillió köbtonna. Döbbenet.

A délkelet-ázsiai térségben évente mintegy 3,22 millió hektárnyi erdőt vágtak ki a mezőgazdaság intenzifikálására 2001–2019 között, ami miatt évente több mint 400 millió köbtonna szén került a légkörbe. Az erdőirtás egyre inkább a magasabban fekvő, meredekebb hegyoldalú térségekbe helyeződik át.

„A síkságokon elterülő trópusi erdőket már kivágták a mezőgazdaság számára Délkelet-Ázsiában. A múltban a hegyvidéki erdőket megkímélték, mivel a meredek lejtők és a nagy tengerszint fölötti magasság miatt az erdőirtás bonyolult művelet volt – mondta Dominick Spacklen, a Leedsi Egyetem professzora, a tanulmány társszerzője. – Tanulmányunk megmutatja, hogy az erdőirtás áthelyeződött a hegyvidéki térségekbe és az utóbbi tíz évben felgyorsult.

Ezekben a hegyvidéki erdőkben páratlanul gazdag a biodiverzitás, és létfontosságúak a széntárolásban, ezért aggasztó, hogy az erdőirtás határai egyre magasabbra tolódnak. Elvesztésük nagy csapás a természetre, és felgyorsítja a klímaváltozást.”

Délkelet-Ázsiában van a világ trópusi hegyvidéki erdőinek mintegy fele. A térségben évente kivágott 3,22 millió hektárnyi erdő mintegy 31 százalékát a hegyekben irtották ki – derült ki műholdas adatok elemzéséből. A kutatók kimutatták, hogy miközben a 2000-es években a szénveszteség nagy része a síkságokon végzett erdőirtás következménye volt, a 2010-es években a hegyvidéki térségekben nőtt jelentősen a szénveszteség, különösen Mianmarban és Laoszban.

Ez is érdekelhet:

A ruhabérlés rosszabb a bolygónak, mintha kidobnánk a fölösleges darabokat

Sokáig úgy gondolták, hogy a ruhabérlés jó válasz lehet a divat fenntarthatósági válságára. Hát nem.

(Forrás: MTI. A kép illusztráció.)

És ezt olvastad már?
Megtaláltuk az elektromos Nissant, amit nem kell tölteni
További cikkeink a témában