Amikor elkezdenek röpködni a mínuszok, a biológiai kenőanyagok kiemelt fontosságú szerepet játszanak. Következzen három alkoholos és két vezetésbarát megoldás a közelgő zimankó ellen!
-
5 / 5
Tengerészek ajánlják: fűszeres grog
Matrózok kedvence, csak haladóknak! A rum elég kemény ital, ezért mindenképpen érdemes ésszel fogyasztani, ráadásul bár az alkohol a gyomorban kellemes bizsergést okoz, tágítja a vérereket, és növeli a hőleadást. Két deci vízhez öntsünk egy fél deci rumot, hevítsük forrásközeli állapotig, majd ízesítsük barna cukorral, reszelt fahéjjal, citromhéjjal!
-
4 / 5
Forró gyömbéres limonádé
Bevett megoldás a cidri ellen India hideg részein. Az egyre több helyen elérhető gyömbért egyébként is ajánljuk megfázás kezelésére, nagyjából fokhagyma hatékonyságú csodaszer, a mellékhatások nélkül. Egy ujjnyi gyömbért reszeljük le – akár héjával együtt –, majd öntsük le három deci forró vízzel, és hagyjuk állni kicsit! Csavarjunk bele egy fél citromot, és tegyünk bele két evőkanál mézet! Fejtisztító, gyomorbizsergető ital, ami garantáltan felráz.
-
3 / 5
Mexikói forró csokoládé
Mexikóban ugyan ritkán van hideg, de a csípős dolgok arrafelé a forróságban is mennek, és ha van valami, ami felmelegíti az embert, az egyik kis csili. Vagy sok. A mexikói forró csoki a csokoládés részig úgy működik, mint egy mezei forró csoki, de a lényeg, hogy szórjunk bele egy csipet szárított csilit, és jól keverjük el.
Tehát: forraljunk fel 500 ml habtejszínt, keverjünk bele 100 ml tejet, egy kávéskanál cukrot, és forraljuk fel! Ezután vágjunk apróra, forgácsszerű darabkákra két tábla jó minőségű, legalább 60%-os kakaótartalmú csokit, majd tegyük az edénybe! Megint forraljuk fel, és keverjük, míg a csoki felolvad benne! Végül jöhet a csili, tetszőleges mennyiségben. A tetejére küldhetünk tejszínhabot álcaképpen, de a lényegen nem változtat: bár alkoholmentes, mégis egy nehézsúlyú fegyver a hideg ellen!
-
2 / 5
Forralt bor
Egy pohár meleg bögrét már fogni és nézni is jó dolog, de még jobb, ha fogyasztás után fel is melegíti az embert. A forral bor igazi klasszikus, amit télen minden magára valamit is adó bisztró, pub, kocsma és étterem a menüjére vesz. A forralt bor egyik legalapvetőbb szabálya, hogy jó alapanyagot használjunk fel, mert vacak vörösből semmilyen ravasz fűszerezéssel nem lesz jó forralt bor! Az utcán sajnos nehéz megállapítani, milyen borba futunk bele, de otthon mindenképpen jó alapanyagot válasszunk! Egy palack bor mellé egy rúd fahéjat, egy kevés szegfűszeget és cukrot tegyünk. Lehet kísérletezgetni fehérrel, vörössel, citromhéjjal, narancshéjjal, csak a bort ne forraljuk fel, még előtte vegyük vissza alatta a gázt, különben elszáll belőle az alkohol!
-
1 / 5
Pálinka
És végül egy férfias, és kis hazánkban jól ismert megoldás: a jó minőségű pálinka mértékkel fogyasztva a legtökéletesebb lélekmelegítő. Nem kell fűszerezni, ízesíteni, főzni, szóval, ha nincs időnk, kedvünk vacakolni, akkor forduljunk ehhez a zen tisztaságú megoldáshoz, és éljünk vele! Csak ne túl sokszor egymás után.
Tovább:
A legfrissebb Player-cikkekhez
A rovat többi cikkéhez
A szerző e heti kedvencéhez: Csodálatos Föld bolygó – Még több alig ismert hely a világból