Eddig csak külföldön elemezték a zene és az ízek érzékelése közötti kapcsolatot, de már itthon is megkezdődtek a kutatások. Kipróbáltuk, édesebb-e az édes zongorával.

Több éve már, hogy a világ legnagyobb egyetemei kutatni kezdték a különböző érzékszervek és érzékelésük közötti kapcsolatot, ezzel hivatalosan is létrehozva a multisense tudományágat. Habár Argentínát, Angliát és Németországot nem kifejezetten konyhája vagy zenéi miatt szeretjük, a professzorok ott az íz- és hangérzetek összefüggéseit is kiemelten vizsgálni kezdték. Sok finomság elfogyasztása és klasszikusok hallgatása közben arra jutottak, hogy a harmonikus zene jobban kiemeli az édes ízeket, míg például a disszonáns hangok a savanyút erősítik fel. Az egyes hangszerek, hangmagasságok, hangszínek és a tempó szintén ízekhez, ételekhez kapcsolhatók, akárcsak bizonyos formák vagy színek.

Anélkül, hogy tudományos mélységekbe rángatna, a Sió most Magyarországon is tesztelni akarja, amit itt korábban senki soha. Egy improvizatív jazz-zenészt és egy laza dj-t, meg néhány programozót hívva segítségül mindenkit próbálkozásra buzdítanak. Oláh Dezső, a Junior Prima Primissima díjas zongoraművész a négy alapízt – sóst, savanyút, keserűt, édest – felidézve harminc másodperces hangmintákat készített, amelyeket később a weboldalra egyenként feltöltöttek. Hála neki, ropit, grapefruitot, feketekávét és gyümölcslekvárt kapva magunk elé bármikor elkezdhetjük a játékot.

A sajtó képviselői sem tettek másként. A táfelspicces Péter Anna terülj, terülj asztalkámat varázsolt a Szerecsendió lakásétteremben, Dezső megszólaltatta szintetizátorát, mi pedig újra és újra végigmentünk az étlapon. Aztán tippeltünk. Az édessel nincs nehéz dolga az embernek – Dezsőnek sem volt. Ha sikerül kiverni fejünkből a gejl popslágereket, elég az azonos jelentésű dolce szónál felütni a zeneműszótárt. Annál alattomosabb a sós – a reggeli alatt sokan nem ugyanazt érezték a körözött fogyasztása közben, mint Dezső. A savanyú és a keserű valahogy adja magát, az ötödik íz, a rántott hús, az pedig most nincs a pakliban. Nem reprezentatívan, de az argentinok után mi is igazoltuk: ha habzsolás helyett odafigyelünk arra, mit eszünk éppen, akkor egyes dallamok felerősítik az egyedi ízeket.

A Bëlgából, Carbonfoolsból valamint a Tilos Rádióból ismert Dj Titusz munkája májusban kezdődik. Akkor összesítik a honlapon leadott voksokat, és indul az országos érzékszervvizsgálat. Minél többen játszanak, annál pontosabb eredmények születhetnek. Titusz ezek alapján újragondolja majd a tapasztalatokat, és Dezső ritmusképletei helyett hangszínekbe álmodja az ebédet vagy vacsorát.

Remek játék, mi élvezzük. És ki tudja, hátha őszre már zeneszámokat is tartalmazni fognak a budapesti éttermek menüi – akárcsak az angol Fat Duck étterem kínálata.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Gyönyörű harmincassal búcsúztatjuk a hetet

Katja szereti az állatokat, magára is varratott néhányat

Trükkök, ha beütne a kajakóma a karácsonyi zabálástól

További cikkeink a témában