Hatvan éve jelent meg a mozivásznon James Bond, és őfelsége titkosügynökének stílusát a mai napig csodáljuk. Ha mindig is szerettél volna úgy öltözni, járni és élni, mint a 007-es ügynök, akkor mutatunk tíz ikonikus kiegészítőt, amit most egy aukción lehet beszerezni.

James Bond sokat változott az évtizedek során, de az ellenállhatatlan vonzerejét és utánozhatatlan stílusát Sean Connerytől Daniel Craigig megtartotta. A könnyed elegancia, amivel a brit titkosügynök elcsábítja a nőket, és mindent visz a pókerasztalnál, vagy a magabiztos lezserség, amivel a kor legerősebb autóit vezeti, és erején felül is legyőzi az ellenséget, nem lesz meg akárkinek, de a James Bond-filmek ikonikus kiegészítői közül most be lehet szerezni egy párat. Az első 007-es film bemutatójának hatvanadik évfordulójára jótékonysági aukciót rendez a Christie’s, ahol a szmokingtól a karórán át a sportautókig be lehet vásárolni mindenből, ami a James Bond-életstílushoz szükséges. Mutatjuk a tíz legérdekesebbet.

A jól szabott Tom Ford öltöny

Gyakran előfordul, hogy James Bond még akcióba is alkalmi ruhában keveredik,

és pontosan ez történt a Skyfallban, amikor a 007-es az isztambuli bazár tetején üldözi a merénylőt, és a motorra is a szürke Tom Ford öltönyében pattan fel. A forgatás során húsz szettre volt szükség, és ezek egyre szakadtabbak lettek, de mivel az aukcióra kerülő példányt Daniel Craig a jelenet elején viselte, ezért elég jó állapotban maradt fenn.

Tom Ford öltönyt viselt Bond a Spectre legösszetettebb jelenetében is, a mexikói halottak napján, amit ezerötszáz statisztával vettek fel

A napszemüveg öltöztet

Lehet, hogy elcsépelt a fenti frázis, de egy jól eltalált szemüveg bárki külsején nagyot dob,

hát még James Bondén, akit egyébként is mintha skatulyából húztak volna ki. Ezt a Barton Perreira napszemüveget Daniel Craig a Nincs idő meghalni azon jelenetében viselte, amikor a titkosügynök meglátogatta Vesper Lynd sírját, ezt is a pugliai Materában vették fel. A gesztenyebarna keretével és zöld lencséjével a Barton Perreira napszemüveg ugyan nem mindenkinek áll jól, de James Bond stílusosan tudja viselni, az biztos.

A magányos ügynök szmokingja

Timothy Dalton talán nem a legismertebb James Bond, pedig nagyon jól állt neki a 007-es ügynök szmokingja – szó szerint is, amikor A magányos ügynökben filmbéli ellensége, Frank Sanchez után ment annak kaszinójába. A szmokingot a firenzei Stefano Ricci szabói készítették, és a forgatáshoz a Battagliában szerezték be, ami egykor Beverly Hills legnagyobb butikja volt, olyan hollywoodi sztárok öltöztek innen, mint Gary Cooper és Fred Astaire. Az aukcióra kerülő szmoking zsebében még a kaszinó zsetonjai is benne vannak, amiket később a Goldeneye-ban is felhasználtak.

Omega a csuklón

James Bond már 1995 óta Omegát visel, ezért csak idő kérdése volt, hogy a haditengerészet tisztjeként Bond egy tengerkék számlapos Seamastert csatoljon a csuklójára. A 150 méteres vízállóságú Aqua Terrát a Nincs idő meghalni nyitójelenetében hordja Daniel Craig. Nem ez az egyetlen Omegája a filmben, a jamaicai részben ugyanis már egy sötétbarna Seamaster Diver tűnik fel rajta, 300 méter vízállósággal, méghozzá ennek a típusnak a 007-es különkiadása, amit úgy terveztek meg, hogy a keményebb akciókat is bírja.

Útra fel!

James Bond minden filmben bejárja a világot, hát persze, hogy van poggyásza,

a Nincs idő meghalni sztorijában például az a Globe-Trotter táskaszett, amit kifejezetten ehhez a filmhez készített az 1897 óta működő angol márka. Az óceánzöld színű, fekete pántos, rendkívül stílusos bőröndöket abban a jelenetben láthattad egy pillanatra feltűnni, amikor Daniel Craig és Léa Seydoux csomagolnak Materában a szállodában. Ha olyan autóval jársz, mint ami James Bondnak van, akkor erről a bőröndszettről kár lenne lemaradni, a bélését Daniel Craig is aláírta.

A klasszikus Aston Martin DB5

Az Aston Martin DB5 már Sean Connery óta elválaszthatatlan társa James Bondnak,

egyszerűen annyira stílusos, hogy még a legújabb részek modern szupersportautói között is újra elő kell venni. A Nincs idő meghalni pörgős nyitányában is szerepet kapott a kütyükkel teletömött példány, és a Christie’s aukcióján most először a filmhez épített replikát lehet megszerezni, amit az E46-os BMW M3-ból származó 3,2 literes, soros hathengeres motorral, bukócsővel és kagylóülésekkel szereltek. Még a filmben szerzett horzsolások is rajta vannak.

A visszatérő Aston Martin V8

Ha a DB5 éppen szervizben van Q-nál, akkor sem maradhat autó nélkül James Bond,

és itt jön képbe az Aston Martin V8, ami mára veterán lett. A nyolcvanas évek elejének egyik leggyorsabb négyüléses túrakocsiját Timothy Dalton vezette elsőként a Halálos rémületben során, és a Nincs idő meghalni forgatásához ismét elővették a típust, aminek még a rendszáma is egyezett az elődjével. James Bond a filmben Londonból Norvégiába autózik vele, a látványos Atlantic Ocean Roadon, ahová minden autórajongónak el kell jutnia egyszer.

A belevaló Triumph Scrambler

Eredetileg nem is a 007-esé ez a motor, hiszen a Nincs idő meghalni eszelős gonosza, Safin bérgyilkosa ered vele a titkosügynök nyomába, Bond azonban megszerzi a motort, és a film egyik legelképesztőbb jelenetében ezzel ugrat egy nagyot Materában. A forgatáshoz úgy alakították át a Triumph Scramblert, hogy a kaszkadőrök minden elvárását teljesítse, és a motor nem okozott csalódást, a gyors irányváltásoktól a nagy ugrásokon át a lépcsőzésig mindent eltűrt. Az biztos, hogy nem sok motort ismerünk, ami ennyire illik James Bondhoz.

Földön, vízen

Ha autóval, de még motorral sem jut tovább, akkor James Bond is vízre száll. A világ nem elég sztorijában Pierce Brosnan az MI6 főhadiszállásáról köti el Q torpedóját, hogy üldözőbe vegye motorcsónakos ellenfelét. A 4,6 méter hosszú, egyszemélyes vízi rakétát Doug Riddle hajóépítő készítette, és 300 lóerős V8-as motorral szerelte fel. A forgatáshoz nem kevesebb, mint tizenöt darabot építettek, de ezt az egyet használták a jelenetek döntő többségében, és most megszerezheti, aki a legtöbbet ajánlja azért, hogy Bondként szelje a vizet.

És végül Ian Fleming villája

Minden itt kezdődött. 1942-ben, amikor Ian Fleming haditengerészeti hírszerzőként dolgozott, Jamaicába küldték egy angol-amerikai csúcstalálkozóra. Beleszeretett a szigetbe, és kijelentette, hogy egy napon végleg visszatér oda. Négy évvel később megvásárolt egy 15 hektáros egykori szamárversenypályát Jamaica északi partján, és

Goldeneye néven építette fel a karibi otthonát, ahol megírta mind a tizennégy James Bond-könyvet.

Fleming halála után a házat Bob Marley vásárolta meg, aki aztán eladta az Island Records alapítójának, Chris Blackwellnek.

A ház még mindig Blackwell tulajdonában van, és tíz vendége élhet fényűző életet a privát stranddal, úszómedencével, teniszpályával és házimozi-szobával felszerelt birtokon, amelynek saját komornyikja és séfje is van. A Dr. No után az Élni és halni hagyni című filmben is szerepet kapott a villa, és még a kis sarokasztala is megvan, ahol Fleming írógépén megalkotta a titkosügynök karakterét. Megvenni ugyan nem lehet a James Bond-történeteket ihlető villát, de egy ötéjszakás nyaralásra lehet licitálni a Christie’s szeptemberi aukcióján.

(Képek: Christie's, Getty Images)

Ez is érdekelhet:

Így lehet James Bond-autód olcsón

Ha nem futja Aston Martinra.

James Bond órájaként vált legendává ez a Rolex

Sean Connery hordta az első James Bond-filmekben.

Sean Connery legjobb pillanatai James Bondként

Képeken a 007-es ügynök szerepében.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Milyen kutyatápot vegyél, ami a kutyádnak és a pénztárcádnak is jó?

Átalakul a hulladékrendszer: hova dobjuk mostantól a leggyakoribb szeméttípusokat?

Október óta nem láttuk ezt a lányt

További cikkeink a témában