Villánynak megvannak a maga jól ismert és bejáratott útvonalai és pontjai, de most egy olyan intézményre hívnánk fel a figyelmet, amely a megszokott Villány-élményt egészen új szintre emeli. Irány Jammertal!

Villány a hazai borfanatikusok Mekkája, ahová évente legalább egy alkalommal minden önmagát borbarátként aposztrofáló gourmand elzarándokol. Aki a bort szereti, az nagy valószínűséggel Villányt is szereti – ez a hazai borfizika egyik nem hivatalos törvényszerűsége -, lássuk be, tulajdonképpen nincs mit nem szeretni egy olyan helyben, amely ilyen nagykönyvbe illően ötvözi a természet szépségét és a mindazt, ami a borhoz kapcsolódik, legyenek azok boltíves pincék, szőlőtőkékkel borított lankák vagy kulináris élvezetek.

A finom borokat ugyan nehéz megunni, de aki már többször lenyomta a híres-nevezetes Borútat, és úgy érzi, hogy a régió már nem mutathat neki újat, annak érdemes felkeresnie a Jammertal Borászati Élményközpontot.
 Villányban az igazi szezon csak ősszel kezdődik, de már érdemes most feljegyezni a noteszokba a nevet - vagy éppenséggel bookmarkolni ezt az oldalt -, ugyanis a Villány kapujában, a festői Jammertal-dülővel szemben található élményközpont – ez a neve, nem mi találtuk ki – olyasmit tud, amit egyéb helyeken hiába keresnénk. És hogy mi is lenne az? Természetesen nem csak a bor, hiszen azt egyéb helyeken is találunk - és itt most felsorolhatnánk pár jól ismert és közkedvelt helyet -, viszont a borfogyasztást körülvevő atmoszféra teljesen egyedi. A 2100 m2-es létesítményben nyolc különböző funkciójú terem található, konkrétan: étterem, sommelier szobák, lovagterem, bortrezor, borbár, lounge, panorámaterasz és klubszoba.
Az épület külön világokba hív: míg a felső része a 21. századi letisztultság és modernitás jegyében készült, a kazamata-szerű alagsor higgadt, mediterrán atmoszférát áraszt. Elsőre nagyon eklektikusnak hangzik - és látszik -, de van közös nevező, és az pedig nem más, mint a bor és a bort övező kultúra iránti elkötelezettség.

Virtuális terepszemle

Játékra fel! Legyen a tiéd egy darab Jammertalból!

A Borbarátság játék keretében most egy 100 palackkal feltöltött bortrezort lehet nyerni egy évre, amihez csak a Facebook oldalukon található alkalmazást kell végigpörgetni. 100 palack borért mi többre is képesek lennénk!

A Jammertal jelenleg Európa egyik legnagyobb élményközpontja – egyelőre csak fizikai paramétereit tekintve -, de nyilvánvalóan több szeretne lenni egy jól dizájnolt borháznál. Ősztől a ház profiljához szabott koncertek, előadások is szerepelnek a programban, és ha minden a tervek szerint alakul, a holnapjukon is található „Villány kapuja” mondat hamarosan nem csak földrajzi értelemben lesz érvényes.
Ha bárki úgy gondolta, hogy Villány már semmi újat nem mutathat, akkor friss impulzusokra szomjazó borbarátok, figyelem! – mi feldobtunk egy alternatívát.

És ezt olvastad már?
78 év után kiderült, ki árulhatta el a náciknak, hol rejtőzik Anne Frank és családja