Sokmillió gallon műtrágyát spórol, és csökkenti a talaj szennyezését egy új szenzoros technológia, amit akár használhatnak is a következő vetésnél.

A CES 2023 kiállításon mutatja be a John Deere a műtrágyát közvetlenül a talajba kerülő magra fújó ExactShot technológiát. A vetéstechnikai fejlesztés akár 60 százalékkal csökkentheti a műtrágyaszükségletet, mivel szenzorok és robottechnológia segítségével pontosan oda – és csak oda – pöttyint folyékony műtrágyát, ahol arra a magnak szüksége van rá.

A hagyományos rendszerek ültetéskor a talajra öntözik a műtrágyát, míg az ExactShot sokkal precízebb.

Könnyű belátni, mennyire komoly megtakarítás, ha kevesebb mint a felére csökken a műtrágya felhasználása; a cég számításai szerint az ExactShot csak az Egyesült Államokban évente több mint 93 millió gallon starter műtrágyát takaríthat meg.

Az „időzített műtrágya-sugárzás” másik nagy előnye, hogy a vetőmagok közötti talaj száraz és műtrágyamentes marad.

Így a műtrágya nem kerül ki a talajból, ahol gyomok növekedését serkentené, ami viszont idővel tápanyagot vonna el a terményektől. Az sem mellékes, hogy ezzel drasztikusan csökken a műtrágyahulladék, mivel a fel nem használt műtrágya a szántóföldekről a levegőbe vagy a folyóvizekbe is kerülhet.

A precíziós fecskendezés csak a szükséges műtrágyamennyiséget, körülbelül 0,2 millilitert permetezi közvetlenül a magra, pontosan abban a pillanatban, amikor az a talajba kerül.

Fontos, hogy az ExactShot nem csak egy koncepció, hanem a 2023-as vetésre már elérhető lesz.

(Forrás: Farms.com, fotó: John Deere)

Ez is érdekelhet:

A változatosság a földeken is gyönyörködtet, avagy hogyan spárgáztak a pécsi kutatók

Több tápanyag a talajban, kiegyenlítettebb nedvességviszonyok és csökkenő erózió – ezek lettek a Pécsi Tudományegyetem kutatásának legfőbb eredményei.

És ezt olvastad már?
Megtaláltuk az elektromos Nissant, amit nem kell tölteni
További cikkeink a témában