A néhai postából valóságos gasztroszínház lett, ahol az ételkészítés és az épület színfalai mögé is beleshetünk.

Korábban sorok kígyóztak, tértivevényes leveleket adtak fel, csomagokat küldtek, fogadtak – mígnem egy alapos átalakítás után gasztroszínház lett az egykori torontói postából. Az egész egy beszélgetéssel indult: a tervező Giannone Petricone Associatestől egy eredeti étkezési élményt kértek, ahol a minőségi összetevőktől a feldolgozott élelmiszerig és az élettel teli étteremig sok minden megtalálható.

Elsőként a név lett a válasz, a Stock T.C., ami a raktárok polcaira, a felhalmozott készletekre utal. Ezek az alapelemek, amelyekből felépül a „gasztroszínház”, ahol a nyersanyagtól a készételekig sok mindent bemutatnak.

A landmark épület homlokzata maradt a régi, belül viszont teljesen átalakult. A földszinten egy nagy, nyitott piacot alakítottak ki, a második emeleten egy kétszáz férőhelyes bisztrót, a harmadikon egy kerthelyiséget kör alakú bárral és tetőterasszal, ahonnan mesés panoráma nyílik a környékre.

Az 1936-os mészkőépület helyreállítása és újragondolása során a tervezők az eredeti épületburok mögött egy második héjjal bélelték ki a házat, majd ezt rendezték be polcokkal, világítással, akusztikus csillapítókkal.

Ahogy az ételkészítés mindenütt megjelenik, és belátunk a színfalak mögé, ugyanúgy megpillanthatjuk az épület egy-egy szerkezeti elemét is.

És ahogy az ételeknél és az építőanyagoknál, a berendezésnél is ügyeltek a részletekre, többek között egyedi, művészien kidolgozott tányérok, poharak kerülnek a vendégek elé.

Ám az egésznek van egy íve: ahogy haladsz a földszinti piactól az önkiszolgáló területeken, a bisztrón, majd a báron át egészen a kerthelyiségig, úgy lesz kifinomultabb minden.

A megtett utat a történelmi épület eredeti rendeltetésének maradványai gazdagítják: kazettás lámpák, bélyegmintás mozaikpadló és az iratszekrényeket idéző mennyezeti terelőlapok.

Az egykori városi gyülekezőhely ezt a szerepét biztosan megőrzi itt, ahogy az új funkciója ellenére a múlt legfontosabb nyomait is, de már új élményeket kínál.

Stock T.C., Toronto, Kanada
Építészet, belsőépítészet: Giannone Petricone Associates Inc.
Összterület: 2000 m²
Átadás: 2023 tavasza
Fotók: Doublespace, Riley Snelling, Stephanie Palmer

Ez is érdekelhet:

Deszkapark, pumpapálya és szabadtéri mozi lehel új életet lepattant prágai terekbe

Egy prágai téren a lakók akartak változást, egy másik kerültben pedig egy elhagyott csomópontot élesztettek újjá. Mindkét helyen főszereplő az extrémsport, de a megoldások különbözőek.

Ki is dobhatták volna ezeket a téglákat – helyette épült ez

Akkor jó egy épület, ha a közösséget szolgálja, és nem pazarol erőforrásokat, mondják a ausztrál Blur építészei.

És ezt olvastad már?
Idén is eljön a karácsony, de semmi pánik, mutatjuk a tuti tippeket!
További cikkeink a témában
Idén nem stressz és kínlódás, hanem igazi ünnep lesz a karácsony: mutatunk néhány remek ötletet kütyük-élmények-környezettudatosság-egyediség vonalon, amiből biztosan tudsz választani.
Hirdetés