Hasznos tippek karrierépítéshez, hogy ne csak álmodozz a sikerről, hanem meg is valósítsd a tervedet.

A karrierre vágyók talán nem is tudják, mire vágynak annyira. Hát karrierre, persze. De mi az? Kétévente előléptetés? Egyre több ember irányítása? Vagy egyre nagyobb szakmai kihívásoknak való megfelelés? Karrier esetén talán hajlamosak vagyunk kizárólag a vezető beosztásokra gondolni, pedig szakmai karrier ugyanúgy létezik, mint vezetői. A tudatos karrierépítéshez a következőket tartsd szem előtt.

1. Legyen terved!

Gondold át, mit akarsz elérni! Nem árt, ha a realitások talaján mozogsz, de találj ki egy ideális forgatókönyvet! Gondolkodj rövidtávon is, de legyenek hosszabb távú elképzeléseid is. Tudd, hogy milyen területen szeretnél dolgozni, milyen pozícióban, de ne ragaszkodj görcsösen a tervhez! Ne ess pánikba, ha nem haladsz a tervezett ütemben, mindig tudd átértékelni a dolgokat, és az aktuális helyzethez igazítani a célokat!

2. Ne félj váltani!

Akár a terv szerint haladsz, akár nem, bármikor eljöhet az a pillanat, amikor úgy érzed, nincs már értelme tovább ugyanazon a helyen maradnod. Persze ez ne csak egy hirtelen fellángolás legyen, de ha biztos vagy benne, hogy a munkahelyed már nem tud neked új kihívást nyújtani, akkor jobb, ha elkezdesz új helyet keresni magadnak. Sokáig hitegetheted magad azzal, hogy úgysem találnál jobbat, biztosabbat, de ha nem lépsz a kellő időben, búcsút mondhatsz karrierterveidnek.

3. Ismerd önmagad!

Nem mindenki alkalmas vezetőnek, és ezt jobb szem előtt tartani. Szerencsére nemcsak vezetőként futhatsz be mesés karriert: van olyan, aki párját ritkító szakember, de emberek előtt még csak megszólalni sem tud, nemhogy döntéseket hozni, vagy másokat irányítani. Persze létezik ennek az ellenkezője is, az a vezető, aki tulajdonképpen nem egy kivételes szakember, lehet, hogy éppen csak érti a beosztottjai munkáját, de vezetőként páratlan képességei vannak. Az ilyen vezető titka mindig abban rejlik, hogy a beosztottjai bíznak-e benne és a képességeiben.

A személyes karrierterv kidolgozásánál vedd figyelembe, vajon alkalmas vagy-e vezető szerepre, vagy inkább szakmai karrierben érdemes gondolkodnod!

4. Készülj tudatosan!

Ha megvan a terv, már csak valóra kell váltanod. Tegyél érte, mutasd meg, mire vagy képes! Ne csak várd, hogy megérkezzen a kinevezés, hanem tűnj ki a kollégáid közül! Vállald el az undok feladatokat is, és ha magától senki nem akarná honorálni a fáradozásaidat, nyugodtan tedd szóvá! Persze nem követelőzve, de ha elfogulatlanul elsorolod érdemeidet, pluszvállalásaidat, azt senki nem vetheti a szemedre. Néma gyereknek anyja sem érti a szavát – a főnöködnek miért kéne tudnia, hogy te miért hajtasz?

Nem kell mindenkinek fényes karriert befutnia, léteznek más célok is az életben, de ha ezt az utat választod, fogadd meg ezeket a tanácsokat!

Tovább a:
Legfrissebb cikkekhez
A rovat többi cikkéhez
Megszoksz vagy megszöksz – Vállalati kultúrák

És ezt olvastad már?
Kerekesszékesek szállítására alkalmas riksák beszerzését is támogatják Bécsben