Persze nem mindegy, hogy milyen típusú kávét fogyasztunk.

A budapesti Semmelweis Egyetem és a londoni Queen Mary Egyetem közös vizsgálatának* eredményéből kiderült, mi az a kávémennyiség, amiért még hálás is a szervezeted:

napi fél és 3 csésze közötti kávé elfogyasztása kedvező hatással van a szív- és érrendszerre, sőt a vizsgálati csoportban csökkentette az összhalálozás és a stroke kialakulásának kockázatát is,

tehát a rendszeres mértékletes kávéfogyasztás kardiovaszkuláris szempontból nem káros, sőt előnyös lehet.

A vizsgálatokból kiderült, hogy az összhalálozás terén 12%-os, a kardiovaszkuláris halálozás terén 17%-os, az újonnan kialakuló stroke terén pedig 21%-os relatívkockázat-csökkenést figyeltek meg a kávét mérsékelt mennyiségben fogyasztók körében, összehasonlítva adataikat azokéval, akit egyáltalán nem fogyasztanak kávét.

A szakemberek szerint fontos azt is megemlíteni, hogy negatív kardiovaszkuláris következményeket nem találtak azok körében, akik jelentősebb mennyiségben napi 3 csészénél több kávét isznak.

Azonban nem mindegy, hogy milyen típusú kávét fogyasztunk

A kutatásban résztvevők közül legtöbben vagy őrölt kávét vagy instant kávét ittak rendszeresen. A Queen Mary Egyetem kutatási ösztöndíjasa, Zahra Raisi-Estabragh ezzel kapcsolatban elmondta, hogy

miközben az őrölt kávé mértékletes fogyasztása és a halálozási esélyek csökkenése között találtak összefüggést, ugyanezt már nem tudták kimutatni a rendszeresen instant kávét fogyasztók körében. A szakember szerint ennek oka valószínűleg a két kávétípus feldolgozásában keresendő, mert különböző kémiai anyagok mutathatók ki bennük.

A kutatás

* Ez az eddigi legnagyobb volumenű kutatás, ami a kávéfogyasztás szív- és érrendszerre gyakorolt hatásaira fókuszált, csaknem félmillióan vettek részt, ami nagyon komoly statisztikai erőt biztosít az adatok értékelésekor.

A kutatócsoport a brit UK Biobank adatbázisát felhasználva 468 629 olyan felnőtt adatait elemezte, akik a vizsgálat kezdetén nem szenvedtek szív- és érrendszeri (kardiovaszkuláris) betegségben. A kávézási szokásokat, valamint az életmódbeli sajátosságokat (dohányzás, fizikai aktivitás) részletes kérdőív segítségével térképezték fel. Adatokat gyűjtöttek az esetleg társuló kardiovaszkuláris kockázati tényezőkről (magasvérnyomás-betegség, diabetes, koleszterinszint) is.

A 11 évig tartó vizsgálat során a résztvevőket 3 csoportba sorolták: a kávét nem fogyasztók a résztvevők 22,1%-át tették ki, kávét mérsékelten fogyasztók 58,4%-ot, míg a kávét jelentős mennyiségben fogyasztók a vizsgálatban közreműködők 19,5%-át jelentették. Egy résztanulmányban (30 650 egyén) értékelték a rendelkezésre álló MRI (mágneses rezonancia képalkotó vizsgálat) képanyagát is - áll a közleményben.

(Forrás: Semmelweis Egyetem, MTI, fotó: Unsplash)

Ez is érdekelhet:

És ezt olvastad már?
Vízre szállni a nyári hőségben felér egy valódi terápiával