A kertes háznak olyan a kerítés, mint festménynek a keret: hiába is áll előttünk egy impozáns műalkotás, ha annak a körítése nem a legmegfelelőbb, akkor az esztétikai élmény és a csomagolás funkcionalitása is csorbulhat. Ezt pedig nyilván senki nem akarja.

Többfajta kerítéstípusból is választhatunk, ha épp most döntenénk el vagy gondolnánk újra azt, hogy milyen bőrbe is húzzuk imádott ingatlanunkat: léteznek műanyag kerítéspanelek, PVC-ből készült műnád kerítések; fa-műanyag kompozit kerítések, hálós kerítések. A két legdominánsabb kerítéstípus azonban továbbra is a fából és a fémből készült változat marad.

Fakerítések

A fa dominanciája érthető okok miatt nagyon régre nyúlik vissza, és még ma, az információs forradalom és az elgépiesedés korában is előkelő helyen szerepel a fő kerítéstípusok között. Az egyik fő ok az, hogy a fakerítések klasszikus szépséget és eleganciát kölcsönöznek otthonunknak. A fa mint anyag pedig kiállta az idők próbáját: még az ipari forradalmak előtt is igen praktikus és könnyű volt vele dolgozni, ma pedig, a digitalizáció világában, amikor kicsit minden virtuális és megfoghatatlan, újra vágyunk arra, hogy legalább elemeiben felfedezzünk némi természetességet az otthonunkban.

A fakerítés egy klasszikus, de igen sérülékeny szépség, amellyel új szintre emelhetjük otthonunk esztétikai megítélését.

Emellett a fa könnyen megmunkálható, a belőle készült kerítés könnyen személyre szabható: csiszolhatjuk, lakkozhatjuk, festhetjük ízlés szerint. Ezekre ugyanakkor nemcsak lehetőségként, hanem egyfajta kötelességként is kell gondolnunk, a fát ugyanis – mint egy kapcsolatot – ápolni és gondozni kell, nem lehet csak úgy magára hagyni.

A Bauhaus kínálatában különböző színű és anyagú kerítéslécek között válogathatunk – barokk, román vagy erdei stílus, esetleg ollós mintázat; akác, esetleg fenyő. De gondolkodhatunk akár kerítéselemekben is, a felhozatal itt is igen színes.

Többféle formájú és árnyalatú kerítéselem közül válogathatunk

A fa kerítéselemek ugyanis ideális megoldást jelentenek térelválasztáshoz és belátás elleni védelemhez egyaránt.

A kerítéselemekről és lécekről általánosságban elmondhatók, hogy natúr kivitelűek. Ha ezt az utat választjuk, akkor egyszerűen és gyorsan építhetünk magunknak esztétikailag és funkcionálisan is kifogásolhatatlan kerítést – csupán annyi a dolgunk, hogy a méretre szabott oszloptartót rögzítjük a földben, ezután pedig jöhetnek a kerítéselemek.

Fémkerítések

A fémkerítések az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek. A fémkerítés egyik fő tulajdonsága, hogy strapabíró, és nem szorul rendszeres gondozásra. Kiválóan ellenáll a különféle időjárási hatásoknak, ezen felül nem vetemedik, és nem kopik. A fémkerítések időtállóbbak, a korrózió megelőzhető időnkénti festéssel, a tisztítása pedig egyszerű: ha földúton lakunk, és gyakran porossá válik, elég egy vizes rongy, és percek alatt megtisztíthatjuk.

A Bauhaus kínálatában a fémkerítések mellett impozáns kapukat is találhatunk. A Polargos kerítései és kapui esetében fontos kiemelni, hogy ezek távolsága csavarozható könyökzsanérokkal szabályozható.

Az egyes elemek könnyedén, csupán csavarhúzó segítségével rögzíthetők. A kerítéspálcák a keretbe süllyesztettek, ezért a kerítés kerete ellenállóbb.

Porfestett, horganyzott acélból készülnek, így nem rozsdásodnak, a kapuk zárjai és zsanérjai szintén horganyzottak, így kevésbé kopnak és korrodálódnak.

A cikk elkészítésében együttműködő partnerünk volt a BAUHAUS.

Ez is érdekelhet:

 

 

És ezt olvastad már?
Lány és a kutyája