És akár két pohár borral elérhető a felnőtteknek ajánlott napi cukormennyiség határértéke.

Arról már írtunk, hogy nincs az az alkoholmennyiség, ami ne bosszulná meg magát, de ettől persze még nem feltétlenül kell tiltólistára tenni, szimplán csak a mértékletességre kell odafigyelni, és nem csak a májad miatt. A brit Alcohol Health Alliance UK (AHA) egészségügyi szervezet ugyanis arra jutott, miután megvizsgálta 30, az Egyesült Királyságban forgalmazott népszerű fehér-, rozé, gyümölcs- és habzóborféle cukor- és kalóriatartalmát, hogy

már két pohár borral elérhető a felnőtteknek ajánlott napi cukormennyiség határértéke*, sőt, ez a két pohár bor több kalóriát tartalmaz, mint egy (mcdonald'sos) hamburger.

* A hivatalos irányelvek szerint egy felnőtt napi úgynevezett szabadcukor-adagja legfeljebb 30 gramm, de már két közepes pohár borral is szinte el lehet érni ezt az értéket.

A több, mint 60 egészségügyi szervezetet képviselő AHA „siralmasan elégtelennek” nevezte a címkéken feltüntetett információkat, hangsúlyozzák, hogy az egyes borok cukor- és kalóriatartalma hiányzik a legtöbb címkéről, így a fogyasztók nincsenek tudatában annak, hogy mit is isznak.

Meglepő, de a vizsgált 30 termék közül egyik sem tüntette fel a címkén a cukortartalmat és a kalóriatartalom is csak a vizsgált borok 20%-án volt olvasható – érdekes egyébként, hogy az alkoholmentes italokon viszont kötelező feltűntetni a cukortartalmat.

Az AHA elemzése szerint a legcukrosabb borok közül sok tartozott az alacsony alkoholtartamúak közé, mivel nem írja elő jogszabály, hogy az alkoholos italok címkéjén feltüntessék a cukormennyiséget, ezért sokan az egészségük miatt a kevésbé erős italokat választják, így akaratlanul is növelik cukorbevitelüket. A magas kalóriatartalmú borok többnyire a legmagasabb alkoholtartalmúak is voltak.

(Forrás: The Guardian, MTI, fotó: Unsplash)

Ez is érdekelhet:

Ennyi alkoholt kell innod, hogy kicsináld a májad

Nem is tűnik olyan soknak, pedig az.

És ezt olvastad már?
A noszvaji lombházak, ahol a legjobbat hozhatod ki magadból
További cikkeink a témában