A medve nem játék!

2022-ben jóval kevesebb alkalommal riasztották a Hargita megyei csendőrséget medveveszély miatt, mint egy évvel korábban. Tavaly 311 hívás érkezett a medveészlelés miatt, egy évvel korábban 503 segélyhívást kaptak. A csökkenés leginkább Tusnádfürdőn érezhető, ahonnan eddig a legtöbb riasztás érkezett. Míg 2021-ben 150 esetben kellett beavatkozni, tavaly csupán 27 alkalommal riasztották őket. A medvék által második leglátogatottabb település Borszék, onnan húsz hívás érkezett.

Egyetlen esetben sem kellett fegyvert használni a nagyvadak elűzéséhez, többnyire fény- és hanghatásokkal zavarták őket vissza az erdőbe. A csendőrök szükség esetén vaktöltényt is bevethetnek.

A medvék mellett a kíváncsiskodók jelentenek gondot a csendőrség számára, akik a Ro-Alert rendszeren értesülnek a medve jelenlétéről, és kimennek a helyszínre fényképezni, filmezni. Így a medvék elűzése mellett az ő biztonságukra is vigyázniuk kell.

A Hargita megyei csendőrség szerint a riasztások száma annak köszönhetően csökkent, hogy tavaly megjelent a sürgősségi kormányrendelet, mely lehetővé tette a helyi hatóságok azonnali beavatkozását.

A medveveszély megelőzésére engedélyeznék több mint kétszáz medve kilövését Romániában

„Azonnali megoldásokat kell találnunk” – mondja a környezetvédelmi miniszter.

Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter azt mondta, Romániában egy Európában egyedülálló projekt zajlik a medveállomány felmérésére, melynek végén fenntartható vadgazdálkodási stratégiát dolgoznak ki. Így az emberi élet és az anyagi javak biztonságban lesznek, és a medveállomány sem hal ki.

Románia egyes hegyvidéki megyéiben, elsősorban Székelyföldön évek óta fokozott veszélyt jelentenek a medvék, amelyek bejárnak a településekre. A környezetvédelmi tárca megrendelésére 2019 tavaszán készített állománybecslés szerint az országban 6450 és 7200 közötti a vadon élő medvék száma, miközben az optimális egyedszám 4000 lenne.

(Forrás: MTI. A nyitókép illusztráció.)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Az Asus dobja piacra elsőként az AI-laptopok új generációját

Szaftos húsokért, bomba jó sörökért és lazán elegáns hangulatért ide kell beülnöd

Román hiúzokat költöztetnek Németországba

További cikkeink a témában
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hirdetés