Ahhoz képest, hogy csak virtuális valuta, igen nagy felfordulást okozott már eddig is a Bitcoin. Franciaországban – először Európában – felszámoltak egy Bitcoin-kereskedést, lefoglaltak egy pénztárcafájlt, és eljárást indítottak az ügyben.

A csendőrök július 2-án és 3-án három embert állították elő az ügyben, és házkutatásokat tartottak a dél-franciaországi Cannes-ban, Nizzában, Toulouse-ban, valamint Brüsszelben, ahol az egyik gyanúsított egy ház tulajdonosa. Az előállításokra egy áprilisban "banki tevékenységek törvénytelen gyakorlása" miatt indított nyomozás keretében került sor. Az akcióval a rendőrség véget vetett egy illegális internetes Bitcoin-váltóhely tevékenységeinek – hangzott el hétfőn a dél-franciaországi Foix-ban tartott rendőrségi sajtótájékoztatón.

Egyebek között bankári munka törvénytelen gyakorlásáért és illegális szerencsejáték szervezéséért indult eljárás az internetes oldalt üzemeltető 27 éves tunéziai állampolgár ellen, akit egyébként korábban már elítélték bűnszövetkezetben elkövetett csalásért. A feltételezett társát, egy 36 éves francia állampolgárt, aki a Bitcoinokat beszerezte, szintén bankári munka törvénytelen gyakorlásával gyanúsítják. "Ez az első alkalom, hogy európai szinten felszámoltak egy törvénytelen internetes Bitcoin-váltóhelyet" – ismerte el a csendőrség.

A házkutatás során lefoglaltak egy 388 Bitcoint tartalmazó pénztárcafájlt – ennek értéke megközelíti a 200 ezer eurót (61 millió forintot) –, az internetes oldalt megszüntették, valamint egy teljes egészében Bitcoin-alapú online kaszinó tervét is felszámolták. A gyanúsítottak azzal védekeznek, hogy semmilyen jogszabály nem tiltja a tevékenységüket, a nagyon magas, mintegy 35–50 százalékos jutalékukat pedig a virtuális pénz váltási árfolyamának jelentős ingadozásával magyarázzák.

De mi az a Bitcoin, miért félnek tőle ennyire, és mi köze van a drogkereskedelemhez?

Egy nagyon remek cikkünkben körbejártuk a témát, úgyhogy nem csapjuk össze fél mondatban a lényeget, olvasd el, tényleg izgi.

(Forrás: MTI, a kép értelemszerűen illusztráció)

És ezt olvastad már?
Egy palack, amibe kizárólag egri bikavér kerülhet
Ajánlunk neked 3 gyönyörű panorámával megáldott szpotot túrázáshoz