Túl sok halat ettek.

Ezt írtuk január végén:

Túl sok halat esznek ki a Dunából a kormoránok, megkezdték a kilövésüket Esztergomnál

Környezetvédelmi okokból nem ólommal, hanem acélsöréttel.

A friss hír szerint a Komárom-Esztergom Megyei Horgászegyesületek Szövetsége szeptember elejétől február végéig közel kétszáz kormoránt lőtt ki a kezelésében lévő kétezer hektáros Duna-szakaszon. Zoltai Dániel elmondta, a téli nyugalomra vonult, dermedt halakat megtizedelő állomány gyérítését vadászati engedéllyel rendelkező személyek végezték, környezetvédelmi okokból ólom helyett acélsöréttel.

A Duna Komárom-Esztergom megyei szakaszán télen csaknem kétezer kormorán zsákmányolja a halakat. A lelőtt állatok boncolásának tapasztalatai szerint

egy madár az életben maradáshoz fél-egy kiló halat is megeszik naponta, a megyében telelő madarak a folyóból 1500 kiló halat zsákmányolnak minden itt töltött napon. A kormorán vagy kárókatona ugyanis nem tudja vízhatlanná tenni a tollát, ezért testének melegével fűti magát – ehhez viszont folyamatosan ennie kell.
Szétverik és megsebesítik a téli vizekben vermelő, lenyugodott halakat, egy elfogyasztott halra három elpusztított jut.

A horgászoknak és velük együttműködő vadászoknak nem célja kiirtani a kormoránt, viszont kártételük miatt szükséges az állomány szabályozása – mondta Zoltai.

A hatvanas években védelem alá helyezett, valójában tengeri madár mára túlszaporodott. Magyarországon 2500-3000 példány fészkel, de télen 30-40 ezer példány jelenik meg a magyar vizeken.

(Forrás: Komárom-Esztergom Megyei Horgászegyesületek Szövetsége, MTI. A kép illusztráció.)

Ez is érdekelhet:

Műanyag okozta betegség jelent meg a tengeri madaraknál

A plasztikózis következményeibe bele is pusztulhatnak.

És ezt olvastad már?
Olyan brutális lett az Asus kézikonzolja, hogy jó eséllyel letarolja a gamer piacot