2060-ra szén-dioxid-semlegességet vállaltak. Így nehéz lesz.

Kína télen is tavasszal is biztosítani tudja az utóbbi időben akadozó energiaellátást, miközben klímavédelmi céljainak is eleget tesz majd – jelentette ki Csao Csen-hszin, a kínai Nemzeti Fejlesztési és Reform Bizottság tisztségviselője szerdán sajtótájékoztatón, Pekingben.

A közelmúltban jelentős problémákat okoztak a kínai energiaellátásban a felszökött szénárak. Emberek tízmilliói maradtak áram nélkül Kína egyes részein, miközben a hatóságok különféle intézkedésekkel igyekeztek megoldást találni az energiaellátási problémákra. Az ország több tartományában alkalmaztak áramhasználati korlátozásokat augusztus közepe óta, ezek elsősorban az ipari tevékenységre voltak bénító hatással, de nehézségeket okoztak a lakosságnak is.

Pekingi szmog 2015-ben. Akkor még nem a vírus ellen viseltek maszkot

A Nemzeti Fejlesztési és Reform Bizottság kedden közölte, hogy átalakítja az árképzést az energiapiacon: a lakosság továbbra is államilag megszabott egységárat fizet majd a villamosenergiáért és a fűtésért, a nagy energiaigényű ipari és kereskedelmi felhasználók esetében viszont az energiaárak 20 százalékkal térhetnek el az állami szabványtól.

Árvíz és biztonsági előírások is hátráltatták a termelést

Az energiaellátás helyzetét tovább rontotta, hogy október elején ismét súlyos árvíz pusztított Kína egyes területein, köztük a fontos szénbányászati központban, az észak-kínai Sanhszi tartományban, ahol az áradás idejére a bányák jelentős részét ideiglenesen bezárták. Az illetékes elvtárs elmondta: Peking a továbbiakban megtiltja a helyi kormányzatoknak, hogy engedély nélkül zárassanak be bányákat, az érintett területeket pedig a kitermelésben kialakult fennakadások mielőbbi kiküszöbölésére szólítja fel.

A Bloomberg amerikai hírügynökség egy korábbi jelentése szerint a széntermelést részben az a március óta hatályos szabály hátráltatta, ami a bányászattal összefüggő balesetek visszaszorítása érdekében szigorúbb büntetéseket írt elő a biztonsági előírások nem megfelelő betartása esetére. A Bloomberg nem megnevezett, bennfentes forrásokra hivatkozva azt írta, hogy

sok bányászattal foglalkozó vállalat az új jogszabály miatt nem mer eleget tenni a termelés fokozását sürgető kormányzati kérésnek.

A bányák biztonságáért felelős szerv egyik tisztségviselője szerdán arról számolt be, hogy a hatóságok százötvenhárom szénbányának adtak engedélyt bővítésre, ezért az idei utolsó negyedévben 55 millió tonnával több szenet termelhetnek majd ki országosan. Jelenleg a napi szénkitermelés február óta a legmagasabb szintre emelkedett, meghaladva a 11,2 millió tonnát. A kínai vámszolgálat szerdán közzétett adatai szerint szeptemberben Kína szénbehozatala 76 százalékkal emelkedett éves összehasonlításban, elérve az idei év legmagasabb szintjét.

Szénbányászok a kínai Huajpejben

A világ legnagyobb szénfogyasztójának számító Kína villamos energiájának mintegy 60 százalékát termeli szénnel. De azért próbálkoznak: az ország főbb környezetvédelmi célkitűzései közé tartozik, hogy bár

Kína 2030-ra csúcsot dönt a szén-dioxid-kibocsátás, 2060-ra elérhetik a szén-dioxid-semleges működést.

Csao Csen-hszin azt ígérte, változatlanul mindent meg fognak tenni e célok elérése érdekében.

Ez is érdekelhet:

(Forrás: MTI, fotók: Getty Images)

És ezt olvastad már?
Ha egy zeneszámot küldhetnél Sherinának, melyik lenne az?