Még régebb írtunk arról, hogy halála előtt nem sokkal engedélyezte egy brit bíróság egy gyógyíthatatlan rákbetegégben szenvedő – azóta elhunyt – lánynak, hogy lefagyasztathassa holtestét annak reményében, hogy később felolvasztják és meggyógyítják.

A döntés történelmi jelentőségű volt a brit joggyakorlatban, és most a kínaiak is beszállnak a buliba: először hajtottak végre ugyanis krionikai hűtést emberi testen az ázsiai tudósok. Az alany Csan Venlian volt, aki 49 éves korában hunyt el tüdőrákban, és az ő férje, Gui Csunmin ajánlotta fel szerette holttestét kísérleti célra.

A kriogenika ugye az a gyakorlat, amellyel nagyon alacsony hőmérsékleten tartják a gyógyíthatatlan betegségben elhunyt emberek holttestét – a nő testét 2000 liter folyékony nitrogénben fagyasztották le a Jinfeng Biological Group csinani komplexumában. A „módszert” igénybe vevők abban bíznak, hogy életre kelthetik őket majd akkor, amikor az orvostudomány eléggé fejletté válik ehhez.

A testet közvetlenül a halál beállta után kell lefagyasztani, bár lényegében nem fagyasztás történik, hanem gyorshűtés, hiszen igyekeznek megakadályozni a sejt- és szövetroncsoló jégkristályok kialakulását. Az eljárás során kémiai anyagokkal kezelik a testet, hogy így segítsék a stabil állapot megtartását, és ellenállóvá tegyék a hosszú időn át tartó masszív hidegnek.

A kriogenika mellesleg igencsak vitatott eljárás, senki sem tudja, lehetségessé válik-e valaha, hogy halott embereket hozzunk vissza az életbe – a kérdés a tudósokat is eléggé megosztja. Ha jobban elmerülnél a témában, akkor ajánljuk figyelmedbe ezt a nagyjából húszperces dokumentumfilmet:

(via)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

World Margarita Day – Egy újabb ünnepet köszönthetünk köreinkben, már Magyarországon is

Találkoznál a leendő magyar űrhajóssal? Már mondjuk is, hol teheted meg

Így fog kinézni a haldokló Napunk környezete ötmilliárd év múlva

További cikkeink a témában