A HashtagBi úgy hozza a klasszikus vietnámi ízeket, hogy közben nem félt azokat picit megújítani és a következő szintre emelni.

Két fiatal, Bi és Vini, azaz Nguyen Viet Phong Binh és Luu Trong Vinh közös kreálmánya a HashtagBi, amit a Lehel piac szomszédságában nyitottak meg.
A leosztás a következő: Bi viszi az üzlettel járó ügyes-bajos dolgokat, míg Vini az ételekért felel.

Tökéletesen kiegészítik egymás munkáját, mivel így mindenki maximálisan tud figyelni a saját dolgára. Amikor Vinit arról kérdeztem, hogy hogyan definiálná a konyhát, amit képvisel, azt mondta, hogy

a klasszikus vietnámi fogásokat egy progresszív csavarral fűszerezi.

Jobban én sem tudnám ezt megfogalmazni, mert tényleg minden klasszik dolog kapható náluk, de minden egy kicsit komolyabb, és más, mint a megszokott.
Szerintem a pandémia ideje alatt tőlük rendeltük a legtöbb ételt, mert egyszerűen, ha arra került sor, hogy honnan együnk valamit, és próbáljuk a hiányzó éttermi élményt pótolni, akkor a HashtagBi volt a befutó.

Nekem abszolút kedvencemmé vált a Hanoi Ramen néven futó levesük – ennek alapja egy mesterleves néven futó alaplé, ami olyan, mint a kovász, és minden alkalommal, amikor készítik a friss verziót, akkor az előző szolgáltatja az alapot. Ettől lesz olyan zseniális ez a leves, és olyan mély az íze, mint máshol szinte sehol!

A másik nagy kedvenc most került az étlapra, ez pedig a Donburi, amit Vini marhapofával, savanyított tojással és algachipsszel kínál, ezzel válik ez a klasszikus rizstálétel sokkal különlegesebbé.

Kóstoltuk még a baókat is, ami Vini szerint a következő hype lesz a magyar gasztroszcénában, és ez tényleg igaz is, mivel az elmúlt időben már több helyen én is kóstoltam.

A bao egy fantasztikusan könnyű, puha bucit takar, amit gőzölve készítenek, és a legalapabb sztori az, amikor sült malaccsászárral, illetve savanyított zöldségekkel tömik meg a belsejét!

Na, de ezt a klasszik fogást is tovább álmodták, mivel már a bao buci sem fehéren érkezik tányérunkra, hanem lilán vagy szürkén, és ezzel is azt sejteti, hogy itt valami csavar van a történetben. Fancy! Belülre pedig csípős majonéz és koriander pesztó került, na meg egy halom jobbnál jobb zöldfűszer, és nem csak korianderzöld!

A másik, amit először kicsit furán fogadtam, de aztán most már inkább tartom tök jogosnak, az a bao mérete volt. Ezek alapból kis bucik szoktak lenni, amiből az ember többet is kirendel, ellenben Viniék úgy gondolták, hogy nagyobb bucit készítenek, ezzel „kétkezes” élményt nyújtanak az embernek.

Tök okés, nagyon adom ezt is!

Az én kedvenc kajám – nemcsak itt, hanem bárhol – a kimchis sült rizs! És amikor már azt hittem, hogy kiolvastam az interwebet, mindent tudok a kimchikészítésről, és szerintem már tökéletesen jó kimchit készítek, akkor jön Vini, és lerombolja az egész elképzelésem, és teljesen új megközelítésbe helyezi az egész kimchivilágomat!

Annyira tökéletes és finom, amit a kínai kelből kihoz, hogy elképesztő!
Nos, és ebből a zseniális házi készítésű kimchiből készíti a sült rizsüket, amit kérhetünk bármilyen húsos feltéttel, de igazából hús nélkül is pazar.

A desszertfrontról meg annyit, hogy például a csokis mousse sem olyan rém egyszerűen készül, mint máshol.

Mert a hozzáadott eperlekvár például szecsuán borssal van felturbózva, és így teljesen új ízélményt garantál.

Viszont ehhez a tételhez illik majd házhoz menni, mert rendelésnél ez a költemény sajnos nem tud úgy megérkezni, mint ahogyan az alkotóik megálmodták.

Biék elmondása alapján lassan terasszal fognak bővülni, tehát a helyben fogyasztás is megoldott lesz ebben a fura időszakban. Sőt, a teraszos megoldásban is lehet, hogy lesz egy csavar, de mivel ez egyelőre nem publikus, így nem lövöm le a poént, hanem mindenki járjon utána!

Ömlenghetnék még tovább erről a helyről, mert tényleg annyira imádom, amit csinálnak az ízekkel Viniék, hogy elmondhatatlan. És nagyon tetszik,hogy az ízekre fektették inkább a hangsúlyt nem pedig az extravagáns beltérre, ami minden esetben inkább lenne fontos, mintsem az, hogy ki tudjuk posztolni a szociálismédia-felületeinkre, hogy hol jártunk!

Éljen az izakaya feeling – a HashtagBibe enni kell menni, és posztolás helyett az ízeken élvezkedni!

(Fotó/videó: Bodor Tamás)

Ez is érdekelhet még:

Vietnám méltán híres szendvicse és kávéja elérhető lett végre Budapesten is, a Caphe by Hai Namban

A vietnámi gasztronómiáról valószínűleg az emberek többségénél a pho az első, ami beugrik, pedig ugyanolyan híres a kávéjuk és a banh mi névre hallgató szendvicsük is!

És ezt olvastad már?
A noszvaji lombházak, ahol a legjobbat hozhatod ki magadból
További cikkeink a témában
A noszvaji lombházak, ahol a legjobbat hozhatod ki magadból
Hirdetés