
Beszélnünk kell a baconról...
Ugyanúgy rákkeltőek lehetnek a feldolgozott hústermékek és a vörös húsok, mint a cigaretta, vagy az azbeszt – jelentette be az Egészségügyi Világszervezet rákkutató ügynöksége tanulmányában. Ez alapján egészségtelen a bacon, a kolbász, a sonka, de a friss sertés-, marha-, vagy bárányhús is.
Christopher Wild, a kutatást végző párizsi székhelyű Nemzetközi Rákkutató Központ (IARC) igazgatója szerint az eredmények igazolják a jelenleg érvényben lévő közegészségügyi ajánlásokat, amelyek a húsfogyasztás korlátozására intenek. Az ügynökség a vörös húsok közé sorolja a sertést, a marhát, a borjút, a bárányt, a birkát, a lovat és a kecskét, továbbá a feldolgozott húsokat, vagyis a különböző módszerekkel tartósított, sózott, stb. felvágottakat, kolbászokat.
Maradt a csirke és a hal.
A kutatás szerint napi 100 grammnyi bacon fogyasztása 18 százalékkal növeli a rák kialakulásának kockázatát.
A tanulmány azonban nem sugallja azt, hogy ezekről teljes mértékben tartózkodni kellene, szimplán mértékletességre int.
A WHO kutatása szerint a dohányipari termékek a rákos megbetegedések 18 százalékért, míg a feldolgozott húsok csak 3 százalékukért felelnek. Nem kell tehát lemondani ezekről, de nem tanácsos minden nap ezeken élni.
(Grafika: BBC)