Alapszabály, hogy néha mindenkinek ki kell eresztenie a fáradt gőzt, különben egyszerűen rámegy az ember agyára – azt meg ugyan ki akarná? De hogy hol és miképp kapcsoljuk ki magunkat, azt már ember válogatja: az utóbbi alkalmak során a latin-mediterrán térség temperamentumos, pezsgő világát mutattuk be, de ha valakinek Bordeaux, Firenze vagy Madrid mind kilométerben, mind habitusban túl távoli, akkor meglehet, hogy a jelenlegi választásunkra örömmel fog rábólintani. Ez pedig nem más, mint Krakkó.

Krakkó, az ismerős idegen

Krakkó légvonalban mindössze 300 kilométerre van Budapesttől, ez autóúton nagyjából egy százassal több, azaz még mindig a lazán levezethető kategóriába esik. De nem csak kilométerben van közel hozzánk: ha valaki egyszer elmegy Krakkóba, az a benyomása lehet, mintha minden ismerős lenne.

Az épületek, az emberek, a hangulat, a gesztusok, az árak. Ez mondjuk nem csoda, hiszen egyazon közép-európai térséghez tartozunk, és amellett, hogy a kommunista utópia náluk is kitombolta magát, ne feledjük: Krakkóval (tágabb értelemben) egyazon birodalmon belül kapdostuk közel kétszáz éven át a levegőt – csak nekünk sikerült félúton kezet ráznunk az osztrákokkal. Egyszóval egyáltalán nem csoda, ha a városban sétálgatva téged is hatalmába kerít az „ismerős idegen” érzés.

A város történelmi központja

Ha azt mondjuk, hogy Krakkó Óvárosa megér egy misét, akkor nem közhelyeket pufogtatunk, ellenkezőleg: úri finomsággal bánunk a szavakkal. Az UNESCO közel 40 éve a világörökség részévé nyilvánította Lengyelország egykori fővárosát, és nem véletlenül: a 13. századi kereskedővárosban csodálhatjuk meg Európa legnagyobb középkori piacterét (200×200 méteres kiterjedésű), ahol ma is rengeteg utcai árus bolondítja meg az arra járókat a posztócsarnok körül.

Aki Krakkó Óvárosában jár, az minden bizonnyal megízlel egy szezámmagos vagy egy sós krakkói perecet – ez pedig pazar módon egybevág a város élénk, tradícióktól teli, lüktető hangulatával, amelyekhez az apró kávézók, a hangulatos éttermek és az ódon cukrászdák is hozzátesznek nem keveset, ahogyan a történelmi házak, paloták, zsinagógák és templomok is. Krakkó legemblematikusabb látványosságai közé tartozik még a Kazimierz, a zsidónegyed, amelyet gyönyörűen rendbe tettek és felújítottak a 90-es években, illetve a Wawel, amelyre a következő pontban térünk ki.

Utazás és szállás

Ha el akarsz jutni Krakkóba, a repülőgépet annyira nem javasoljuk, ugyanis több átszállással, ráadásul csak egész sok pénzért oldható meg. Viszont a „klasszikus” földi módszerekkel nagyon könnyű a dél-lengyelországi városba eljutni. Autóval olyan 6 óra az út, de ha akár vonattal vagy busszal is egyszerű megközelíteni – a Cseh Busz és az Orange Ways is indít járatokat, és olyan 6000 forintból kijöhet egy oda-vissza jegy, ami valljuk be: egyáltalán nem nevezhető drágának. Ha már arra jársz, akkor az se baj, ha garantálva van egy pofás, hangulatos, pénztárcabarát kis fészek, ahol nemcsak meghúzhatod, hanem jól is érezheted magad.

A Wawel

A Wawel egy miocén kori mészkőkiemelkedés a Visztula bal partján, egyszóval földrajzi képződménynek indult, de az elmúlt évszázadok során ennél sokkal többé vált. Ez lényegében a város szíve: a királyi palota mellett itt található a Szent Szaniszló és Szent Vencel-székesegyház, ahol sokáig a lengyel királyokat koronázták meg, és természetesen a katedrális temetkezési helyként is szolgált.

Egyébként a dombot néhány bástya és barlang is ékesíti, illetve gazdagítja, arról nem is szólva, hogy a legenda szerint egy sárkány élt a domb alatt, melynek barlangja előtt még ma is egy fémszörny fújja a tüzet. Egyszóval a Wawelt semmiképp sem érdemes kihagyni, ha arra jársz, mert egy igazi természeti, történelmi és kultúrtörténeti csoda. Ennek fejében nem is meglepő, hogy az UNESCO áldását adta rá 1978-ban, amikor beemelte a világörökségbe.

Auschwitz

Az auschwitzi múzeum az a hely, ahova egyszer mindenkinek el kell látogatnia az életben. Fájdalmas és nyomasztó végigsétálni az egykori börtöncellákban, a krematóriumban vagy a felügyelőtisztek szállásaiban, megtekinteni az egykori áldozatok cipőit, fésűit, használati tárgyait; a foglyok életéről készült 20 méteres fényképkiállítás pedig mintha végtelen hosszú lenne.

Auschwitz nem olcsó élményt nyújt. Azután, hogy az ember szembesült történelmének egyik legnagyobb tragédiájával, nem könnyű a helyszínről felemelt fejjel távozni. Mégis megéri: mert az az egy millió ember, aki évente áthalad az Arbeit macht frei feliratú vaskapun, gazdagabban tér haza. Oświęcim (a település mai hivatalos neve) egyébként másfél órányi buszozásra van Krakkótól, de vonattal és autóval is nagyon könnyen megközelíthető, de mi a turistabuszokat ajánljuk, ezekkel ugyanis a legegyszerűbb és legkényelmesebb eljutni Krakkóból a múzeumig.

Kultúra és szórakozás

Európa 17 évvel ezelőtti kulturális fővárosában 11 nagy színház működik – és még ezen kívül legalább tucatnyi kicsi, amely gyakran hangulatos pincékben rendez elődásokat –, ezen kívül pedig 5 nyilvános könyvtár. Múzeumokból sincs hiány, egészen pontosan 28 (!) van Krakkóban – ezek közül a legfontosabb a waweli királyi palota, a Nemzeti Múzeum, a Jan Matejko-ház, illetve a Galéria a posztócsarnokban. A város számos kulturális rendezvénynek ad otthont: ilyen az Utcaszínházak Nemzetközi Fesztiválja, a Zsidó Kultúra Fesztiválja vagy a Krakkói Betlehemek Versenye is.

Az Utcaszínházak Nemzetközi Fesztiválja

Krakkót évente 10 millió turista keresi fel, ezzel pedig Európa egyik legközkedveltebb utazási célpontja. 2007-ben az Orbitz amerikai portálon a világ legdivatosabb városának nyilvánították – ez már önmagában garantálja a fiatalos, közvetlen, üde légkört. És hogy mennyire pörög az éjszakai élet is Krakkóban, hát, azt mi is megtapasztaltuk a saját bőrünkön – annyit elmondanánk, hogy a barátságos árak, valamint a lengyel lányok szimpatikus nyitottsága még kívánatosabb úti céllá teszik a várost. A Wodka Cafe Bar, a Krawel Through Krakow, a Pijalnia Wódki i Piwa és az Alchemia is remek választásnak tűnik Krakkóban, de ha nagy éjszakai vadászatra indulnál, akkor itt egy lista a város legjobb szórakozóhelyeiről.

Füst, Fény, Hollywood

Életmód

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon