Ezen a hegyen forgatták a Cliffhanger kulcsjeleneteit, de egy meghökkentő menedékházat is faragtak ide az első világháborúban.

A 3221 méter magas Monte Cristallo (Kristályhegy) az észak-olaszországi Dolomitokban lévő Cristallo-hegység legmagasabb csúcsa, ami még a régi német nevét (Kristallberg) őrzi. Népszerű turistacélpont, hiszen innen keletre van a Monte Faloria síközpont, illetve délkeletre lévő Tre Croci-hágóról indul a Monte Cristallo csúcsára vezető legkönnyebb útvonal. De ez még önmagában semmi:

az első világháborúban egészen elképesztő menedékházat véstek a hegy oldalába 2760 méteres magasságon az ott harcoló olasz katonák.

Miután a háborúban itt húzódott a frontvonal, több hasonló bunker és egyéb háborús maradványok is találhatók errefelé.

A hegyek misztikus látványa több filmest is megihletett: ott játszódnak az 1932-es Kék fény (Das blaue Licht) című német misztikus játékfilm történései, a főszerepben Leni Riefenstahllal, aki Balázs Bélával közösen írta és rendezte a filmet.

1993-ban a Cliffhanger akciófilm egyes jeleneteit a Zurlon-függőhídon, illetve a környék néhány hegycsúcsán forgatták Stallonéék.

Egy legenda szerint Monte Cristallón élt egy gyönyörű hercegnő, aki a rengeteg kérőjét mind visszautasította – de ha ezt a legendát, a filmes előzményeket és a háborús bunkereket mind figyelmen kívül hagyjuk, a Dolomitok ezen része akkor is lenyűgöző látványosság.

(Forrás: The Mind Circle, fotó: GettyImages)

Ez is érdekelhet:

Hó helyett kaktusz borítja a svájci hegyeket

Az Alpok alacsonyabb területeit fele annyi ideig borítja hó, mint pár évtizede, jönnek az invazív fajok, amik simán elviselik a -10, -15 Celsius-fokot.

És ezt olvastad már?
Idén is eljön a karácsony, de semmi pánik, mutatjuk a tuti tippeket!
További cikkeink a témában
Idén is eljön a karácsony, de semmi pánik, mutatjuk a tuti tippeket!
Hirdetés