Két éve azt írtuk, hogy a Bamba Marha a burgerek operaháza, és ezt azért tettük, mert itt a burger műfajt crescendóban játsszák, folyamatosan üveghangon gitároznak, tövig nyomják a pedált. Ha van burgerpurizmus, a Bamba Marha annak a túloldalán áll.
Mivel már jártam ezen a helyen, nem számítottam meglepetésre, aztán mégis sikerült elérniük, hogy elkerekedjen a szemem, és hangos ó-ó-k szaladjanak ki a számon. Mindez azért történt, mert az elmúlt időszakban négy új versenyző is feltűnt az étlapon.
Nekünk az ideális húspogácsa medium well done-ra van elkészítve. Hústól függően nyolc-tíz percig sütjük a húst 180-190 C fokon.
Jancsa János
Ilyennek láttuk az első Bambát:
Megnyílt a burgerek operaháza az Oktogonon - Látogatás a Bamba Marha Burger Bárban
És ilyen az új Bamba.
Amikor az első Bamba megnyílt, ez az operettes harsogás kissé túlzásnak tűnt, de aztán kiderült, hogy nekik van igazuk, ez a tuti stratégia, és érdemes olyan étlapot tartani, amin kilenc burgerből nyolc olyan színes, rikító és ripacs, mint egy feltüzelt Sas József a Mikroszkóp Színpadon.
A Jalapeno burgerben háromféle jalapeno található: szósz, savanyított verzió és sajttal töltött jalapeno popper. Mondanunk sem kell: amibe ennyi csípős paprikát tettek, az három hullámban szőnyegbombázza az ízlelőbimbóinkat, de kinek a pap, kinek meg a papné erőspistába forgatva. A Player erősügyi felelőse, Totyi természetesen ezt a versenyzőt szemelte ki magának, és nem is csalódott, szóval, aki szereti, ha az ebédje kicsit megizzasztja, annak jalapeno burger.
A Jancsa Jani, a Bamba Marha saját, külön bejáratú burgerpápájának áldásával készített finomságok között a legperverzebb és legmegosztóbb versenyző kétségtelenül a Mamma Mia. Miért? A munkacíme az volt, hogy Lasagne burger, így már lehet sejteni, hogy nagyjából miről is van szó. A húspogácsa mellett került bele besamel mártás, bolognai ragu és olvasztott mozzarella sajt.
Nagyon kellemes meglepetés, hogy annak ellenére, hogy a burgerek összetettek és hatalmasok, két kézzel foghatóak, nem hullnak atomjaikra, ha hozzájuk nyúl az ember. Ilyen volt az általam tesztelt jalapenós, chipses remekmű is.
Az este nyertese az időszakos szereplő, a Sloppy Joe lett, ami a szerkesztőség egybehangzó véleménye szerint egy olyan cucc, ami miatt már egymagában érdemes felkeresni az Október 6 utcai egységet. Ez a szaftos lucskos csoda úgy néz ki, mint egy konyhai baleset, szétbogozhatatlan gruppenbe szaladt össze a hús, a hagymakarika, a gouda sajt, a ragu, a káposzta saláta, és ez a pikáns orgia mindennek a tetejébe kurva finom. Ez nem szerelem, ez szex. Period.
„A Sloppy Joe-t az 1900-as évek elején találták ki Amerikában, és itthon nem is nagyon kapni. Igyekeztünk egy autentikus recept alapján megalkotni.”
A szószok terén is történtek újítások: van baconös majonéz, egy klasszik amerikai ízvilágot képviselő zöldfűszeres majonéz és még a kókusz chili majonéz. Utóbbi a burgerpápa szerint azért remek, mert az első kettő hozzávaló remekül passzol egymáshoz, a chili pedig ad egy pikáns csavart az egésznek.
Én azt veszem észre, hogy a hazai burgerezők 90%-a nem figyeli a nemzetközi trendeket. Oké, hogy én fanatikus vagyok, de azt gondolom, hogy ez egy olyan dolog, ami nem kerül pénzbe, ingyen van. Mi folyamatosan igyekszünk újat mutatni, nemsokára például jön a mac n cheese burger.
A Bamba Marha az a focista, akinek nem jó a biztos gólhelyzet, ezért aztán még a gólvonalon is cselez egyet. Aki unja a sima sajtburgereket, és valami különlegesre vágyik, az mindenképpen jelölje be a Google Mapsen a folyamatos kísérletezés állapotában leledző Bamba egységeit, akár az Október 6 utcában, vagy a Deákon, vagy az Oktogonon. Nem fogja megbánni.
(Fotó: Creartphoto)