Ha külön szobába költöztök, az új kezdetet jelenthet egy boldogabb kapcsolathoz, mondja egy friss kutatás.

Naivan azt gondolnánk, hogy a külön szobában alvás egy párkapcsolat hanyatlásának kezdete, erre jön egy prof, Russell Foster, és éppen az ellenkezőjét állítja: egy boldogabb új kapcsolat kezdete. Méghozzá ugyanazzal a partnerrel.

Az Oxfordi Egyetemen a cirkadián idegtudománnyal foglalkozó tudós képlete egyszerű: a párok így jobban alhatnak, kipihentebbek, ezért aztán kiegyensúlyozottabbak is. Foster a Hay fesztiválon tartott előadásában arról beszélt, hogy

sokan kérdezik tőle, mit tehetnének, ha a füldugó nem működik – kézenfekvő megoldás máshol aludni. „Sokan mondják nekem, hogy '50 évig aludtam a párommal, ez a kapcsolatunk vége'.

Valójában nem így van. Ez egy új kapcsolat kezdete, ahol szerencsés esetben mindketten boldogabbak vagytok, jobban reagáltok egymásra, kevésbé vagytok ingerlékenyek. Szóval nem kell félned a másik helyen alvástól, ha megteheted.”

Foster szerint fontos felkeresni egy orvost, hogy kizárják a horkolónál az obstruktív alvási apnoét, a horkolás egyik leggyakoribb okát, ami kezeletlenül veszélyes lehet.

Más, némiképp meglepő tippjei is voltak a profnak, például a jobb alvás érdekében javasolja az alvást segítő mobilappok törlését:

„Ne vedd komolyan az alvás applikációkat. Hasztalanok.

Nagyjából rendben megmondják, hogy mikor aludtál el, felébredtél-e éjjel, és mikor keltél fel végül. De amikor azt mondják: 'Jól aludtál az éjszaka, sokat voltál REM-fázisban', az egyszerűen nonszensz.”

Fontosabb a cirkadián ritmus szempontjából a reggeli fény,  a test órája ugyanis a fényre reagál, ezért a nap közben a szabadban eltöltött idő is elengedhetetlen.

(Forrás: Guardian, fotó: GettyImages)

Ez is érdekelhet:

A tudomány szerint van egy flörtölési technika, ami szinte mindig beválik

Úgy tűnik, létezik egy mindennél hatékonyabb flörtölési technika.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

World Margarita Day – Egy újabb ünnepet köszönthetünk köreinkben, már Magyarországon is

Naponta többször is megnéznénk a naplementét ezzel a gyönyörű lánnyal

Kóser japán ételekre bukkantunk egy budapesti kisvendéglőben

További cikkeink a témában