Legalábbis Kürti Gábor Dezső, a Magyar Kerékpárosklub elnökének a szarkazmust új szintre emelő posztja alapján. Mégis, mi történne, ha nem hajthatnának autók a Lánchídra? Hát nézzük meg, mivé lett Prága 1965 óta!

„A prágai Károly hídon a vár és a belváros között 1965-ig önfeledten robogott az autó-, villamos- és buszforgalom. Akkor azonban Gregor Vánoče főpolgármester átadta a gyalogosforgalomnak – kezdte a posztját az elnök. – Prága pillanatok alatt tönkrement. Az átkelő hiányában lakosai éhezni kezdtek, a boltok bezártak, az üvegesek és mosógépszerelők csak České Budejovicénél kelhettek át a tajtékzó Moldván, ezért hatalmas többlet szmog-kibocsátással csődbe mentek. Az ablakok betörve, a ruhák pedig büdösen maradtak.

A pestisjárvány már csak néhány áldozatot követelt, mert aki nem halt éhen, az elmenekült. A város egykor híresen gyors közlekedési hálózatán azóta is csak a szél görgeti az ördögszekereket.

Szerencsére a turizmus gyorsan reagált, és néhány éven belül Budapestre költözött, hogy gyönyörködhessen a József Attila utca világhírűen karcsú árkádoszlopaiban és járdáiban, az alagút ódon illatában, és a Lánchíd nemzetközi szinten is egyedülálló kerékpáros akadályjárdájában.

A hosszú záridős csillagfotózást csak világörökségi háttérrel és bemozdulásmentes buszokkal kedvelő fényképészeket charter járatok szállították hozzánk a világ minden tájáról.

A város egyre szebben fejlődött, mikor időgépével 57 évnyi távolságból egyszer csak megjelent a magyarosított nevű gonosz prágai főpolgármester, hogy megkezdje Budapest visszalökését is a kőkorszakba.”

A felújított Lánchidat egyelőre csak buszok, taxik, motorosok és kerékpárosok használhatják, gyalogosok csak jövő ősztől. Autóval tehát nem mehetünk át rajta, és felmerült, hogy ez maradjon is így.

A kerékpárosoktól nem áll távol az ironizálás, a nyáron az Urban Cycling Institute élcelődött azzal, hogy a kerékpározás okozza majd a bolygónk lassú halálát. Akkor azt írtuk, ezen tanítják majd a szarkazmust, a mostani poszt azonban messze felülmúlja azt.

(Fejléckép: Károly híd, Prága, Unsplash)

Ez is érdekelhet:

Életképek a Lánchíd 20. századából

A főváros és az ország egyik szimbóluma mindig kedvelt fotótéma volt. A Fortepan Lánchidat ábrázoló, múlt századi képeiből válogattunk.

És ezt olvastad már?
A különbséget érezni fogod – nem csak hallani
További cikkeink a témában