Világító oroszlánokkal, és már-már túl sok lehetőséggel tér vissza a Lánchíd díszkivilágítása, amit augusztusban testközelből, a hídon sétálva is megcsodálhatunk.

A napokban elkészült a Lánchíd díszkivilágítása, ki is próbálták, és a jelek szerint talán túl jól is sikerült, legalábbis a programozható színes LED-ek nagyon sok lehetőséget rejtenek magukban. Éppen ez a veszély, ahogy Erő Zoltán, Budapest főépítésze fogalmazott, ezekkel a lehetőségekkel „nagyon óvatosan kell bánni, nem kell mindent használni.

A hidak méltóságteljes hölgyek, nem kell őket vadul sminkelni és a punkfrizura sem áll nekik jól.”
A klasszikus megvilágítás
Egy punkosabb verzió

A főépítész javasolja, hogy a híd legfeljebb az év három-négy napján kapjon színfestést, vagyis „a nemzeti színeket, egy-egy emlékünnep színét nagyon visszafogottan meg lehet jeleníteni.

Futófény, reklám, futballklub színe, sziporka nem illik a Lánchídhoz.”

A teszten lefuttatták az alapprogramokat, ahol a klasszikus „fehér gyöngysor” mellett láttunk ünnepélyes, piros-fehér-zöld, illetve kékben és aranyban pompázó Lánchidat is. Nemcsak a pilonok tetejét és alját lehet megvilágítani akár külön-külön is, de a LED-es gyöngyfüzér is változtatja a színét.

Világító oroszlánok

A füzérvilágítás mellett több száz fényvetőt is felszereltek a kivitelező A-Híd szakemberei: a kapuzatok korábbi világítását a pilonerkélyek, a külső oldalak és a boltívek megvilágításával egészítették ki. Lámpatestek működnek majd a mederpilléreken az öntöttvas konzolok között, illetve a parti pilléreken, a hídszerkezet alján is. Az oszlopokon és a híd mellvédjén lévő lámpatestekkel a hídfőket őrző oroszlánszobrokat is kivilágíthatják majd.

Ezeket a fényeket egyelőre még csak kívülről csodálhatjuk meg, de a héten az is kiderült, hogy a vártnál hamarabb, várhatóan már augusztusban gyalog is át lehet majd sétálni a Lánchídon.

(Forrás: MTI, Énbudapestem, fotók: Erő Zoltán/Facebook)

Ez is érdekelhet:

Itt az egyik legsötétebb égbolt a világon

Szinte vaksötétség uralkodik a szigeten.

Parkot, áruházat és irodát is kapott Budapest a héten, a kulcsszó a Corvin

Budapesten nincs unalmas hét, a mostanin például több mindent is átadtak a köznek, igaz, a Corvin Palace-ből egyelőre csak a homlokzatot.

Na most akkor menjenek át az autók a Lánchídon vagy ne menjenek?

Szerintem menjenek. Ki is fejtem féltucat gondolatban, hogy miért menjenek. És hogy hogyan menjenek.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Az Asus dobja piacra elsőként az AI-laptopok új generációját

Reneszánsz nő a nap csaja

Tévhitek a péniszedről

További cikkeink a témában
Titkos helyek, amiket csak a hajósok ismernek Horvátországban
Hirdetés